БСП се държа най-добре от всички партии в тези преговори за съставянето на правителство. Ясно отчетохме задаващите се проблеми и с бюджета, и с ковид кризата, и с бежанската вълна. Дано избирателят го оцени, заявява в интервю пред Марица народният представител от ПГ на "БСП за България" и член на Регионална комисия Манол Генов.
Ето какво казва още той:



-Социолози обявиха, че БСП е единствената партия, която вдига рейтинга след очертаващия се провал и на този парламент. Очаквате ли по-добри резултати на следващите избори?
- БСП се държа най-добре от всички партии в тези преговори. Ясно отчетохме задаващите се проблеми и с бюджета, и с ковид кризата, и с бежанската вълна. Дано избирателят го оцени. 

- Г-н Генов, в петък се очаква президентът Радев да връчи мандат, от БСП настоявате да е на вас като трета сила?
- Така е редно, но ще видим. Другото ще е удар  по БСП. Важното е да има правителство. А там не съм оптимист.

- Значи, не вярвате хората на Слави Трифонов да променят решението си да бойкотират опитите за съставяне на кабинет?
- Като не променят позицията си, отиваме на избори. Явно това е в главите им като алтернатива. 

- Всички обаче са категорични, че изборите няма да променят нищо генерално, макар да дават точно на БСП лекичък ръст?
- Със сигурност няма да има генерална промяна в гласовете. Ако диалогът остане на същото ниво, тоест нулев разговор, нищо чудно да има избори през ноември и след това през пролетта.  Този модел явно се изчерпва. Повторят ли се нещата, не се ли смени разговорът, песимист съм, че изборите ще родят нещо.

- Не се ли смени тонът между партиите, ще влезем в серия от избори? Защо не се спестят два месеца, като този тон се промени в следващите дни?
- И аз на това се надявам. БСП се показва като изключително прагматичен участник в разговорите. Избирателите вече си преценяват. Както се казва, когато си купуваш куче да хваща зайци, виждаш кое хваща и кое не.

- Възможно ли е широко национално правителство с участието и на ГЕРБ, тип „Димитър Попов“?
- Не на този етап. Този модел не работи. В годините има толкова натрупани негативи и междуличностни отношения, дори само за тези няколко месеца се получиха.  Несериозно е поне за мен.

- Къде се счупи диалогът? Хората на Слави обвиниха Христо Иванов за прочутото изявление заедно с Мая Манолова. Имаше и обратното мнение, разбира се.
- И аз не мога да разбера. Това са детски закачки, в крайна сметка. Но пък доведоха до непоносимост между разговарящите.

- С актуализацията на бюджета поне ще успее ли да се справи този парламент?
- Предполагам. Но другото е котка в чувал, както е модерно да се казва. Кой може да предвиди мащаба на ковид кризата! А на мигрантската вълна! Само направете сметка колко пари ще трябват за този мой любим паметник, пародия на ограда, която трябва да спира бежанците.

Знаем как се прескача, минава. Но никой не се сети да я поддържа, защото кризите утихват и се разпалват, а пътят на миграцията винаги ще минава оттам.   Вижте Гърция! Комшиите завършиха отлично своите съоръжения, които станаха изключително непреодолими.

- Всичко ще струва много пари, също като и идеята да се пратят поне 1000 военнослужещи на границата?
- Пари ще са нужни, разбира се. Но е добре да ги пратят. От предния път, когато присъстваха там специални войски, имам информации, че развалиха доста канали за бежанци. Тези канали се оказаха със сериозна поддръжка от служители на Гранична полиция.

- Екотакса за автомобил трябва да се плаща при предаване за отпадъци, а не при покупка. Възможно ли е БСП да преосмисли позицията си към президента Русев, ако не получи трети мандат?
- Има решение на Национален съвет на БСП за подкрепа на Румен Радев на предстоящите президентски избори Така че едва ли.

- Може ли Румен Радев да стане жертва на тази политическа нестабилност, тъй като беше основен двигател на събитията?
- Той се обяви срещу досегашния модел. Но както виждаме, с този модел не е скъсано. Имаме добри попадения в служебното правителство, които упорито работят през тези месеци. Но има и такива, които не се интересуват от модела.

- И те са?
- Не искам аз да ги назовавам.

- Тогава кои са отличниците за вас?
- Цял народ ги знае. Сред тях е и правосъдният министър Янаки Стоилов, което не може да не ме радва.

- Вашата оценка за резултата от изборите на БСП в Пловдив и областта?
- Не съм доволен и в двата района. Причините са различни. Като започнем и от трудност с машинния вот, и страх от ковида. Опитваме се да правим анализ. БСП трябва да хване по друг път. Това с обединението на левите сили е здравословно, въпреки че има мнения къде са били партньорите ни през всичките тези години. Ами бяха там, където бяха и нашите избиратели.

- Последно - избори 2 в 1 или в две последователни седмици?
- Нямаме още мнение, тъй като не разполагаме с информация. Нито сме получили доклада от ЦИК за предишните избори, нито са казали официално имат ли възможност за нови машини. Нека съберем всички данни и ще вземем решение.

- Оградата на границата ни е пародия, само военните могат да спрат бежанците. Участвахте активно в дискусията за отпадъците с министъра на екологията Асен Личев. Останахте ли доволен от чутото?
- Взех отношения конкретно за незаконните сметища и отпадъците. Виждаме, че държавата отдавна не се справя. Да ви припомня нашия вот на недоверие от януари, когато един министър и заместникът му попаднаха в ареста. Тогава се убедихме, че контрол почти няма.

Един взвод италиански карабинери свършиха повече работа от цялото ни министерство.

Едва ли ситуацията се е променила, въпреки уж засиления контрол. Точно затова станах вносител на един закон. Искахме не всеки да може да внася отпадъци, искахме банкови гаранции. Бяхме регламентирали цялата йерархия на вноса. Предлагахме и видео контрол, който още не е въведен. Този закон увисна между първо и второ четене благодарение на усилията на министър Емил Димитров.

- Какво е вашето обяснение за поведението на Ревизоро?
- По онова време имаше сериозни индикации, че Патриотичният съюз помага на такива вносители.

Другият проблем е с разделното събиране. Там имаме пълна монополизация. Няколко оползотворяващи организации уж събират разделно, а пишат каквото си искат. И се усвояват милиони.

Как? Ами редуцират при различни бенефициенти таксата, която трябва да бъде внесена в държавата. Същото е с вноса на автомобили. Няма друга европейска страна, в която внасяш предварително екотакса, че ще го изхвърлиш за отпадъци. В цял свят тази такса се събира при предаване на колата за отпадъци.

Същото важи за камиони и автобуси, а там таксата е 2-3 хиляди лева. Интересно е да видим в чии джобове отиват тези пари, защото няма никаква прозрачност при събирането.

Ако се направи една сметка дали със събраните такси ще може да бъдат унищожени тези автомобили, ще излезе неприятен резултат - близо 110 000 коли биха останали на улицата. Говоря хипотетично, ако днес този процес спре, което няма как да стане, разбира се.

- Аз се ядосвам на тези фирми, тъй като в радиус от неколкостотин метра от моя блок няма кофи за разделно събиране. Нормално, изхвърлям го в контейнера пред блока.
- По-широката мрежа е едно на ръка. Отделно, трябва да има стимули за хората. Вендинг апарати бяха предложени, но имаше проблем с осчетоводяването в Министерство на финансите.

Но това е смисълът на разделното събиране - всичко да се подреди, за да може хората да бъдат стимулирани и санкционирани, а в крайна сметка, всичко да отиде за преработка.

Вижте, България е огромен потребител на отпадъци, и то отпреди 10 ноември  1989 година. Ще дам пример с пластмасата. Големи заводи като „Капитан Дядо Никола“, „Химик“ в Асеновград поглъщаха огромни  количества вторични материали и от Европа, и от други страни. Това бяха работни места, брутен продукт, но за съжаление, се промениха нещата.

Така че не трябва да гледаме на това като на боклук, а като на суровина, на която по принцип сме бедни.

- Как стои въпросът с незаконните сметища в Пловдивско?
- Като навсякъде, общо взето. Като тръгне човек около река Чая ​- и в Асеновград, и в Катунско, и в община „Родопи“, и Садово - навсякъде съзнанието не работи.

Най-безобразно се изхвърлят строителните отпадъци.  Правят опити местните власти, но трябва по-голяма мрежа от съдове, които да поемат отпадъците, а и санкции. Аз знам отлично колко струва да почистиш едно незаконно сметище. 

Бил съм зам.-кмет, занимавал съм се. Всичко е за сметка на данъкоплатеца, в крайна сметка. Недобросъвестните хвърлят парите ни на вятъра. Слаби са информационните кампании. Трябва от яслите децата да бъдат учени на разделно събиране, на чистота.


ВИЗИТКА:
Манол Генов е роден през 1960 г. в Асеновград, където учи до седми клас. Възпитаник е на Руската гимназия в Пловдив, после се дипломира като филолог в Пловдивския университет.  Завършва също икономика във Варненския икономически университет, има магистратура по икономика от Стопанска академия-Свищов. Бил е зам.-кмет на Асеновград и управител на ВиК-Пловдив. Владее английски, руски и гръцки. Избран за депутат от БСП като кандидат в Пловдив-област, където беше водач на листата.