Между политиците и гражданите явно трябва преводач. Мога дам за пример община Видин. Това е най-бедната община в целия ЕС. Хората там мизерстват, а властта е построила стадион и тенис кортове, които стоят затворени.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ омбудсманът Мая Манолова. "Доверието в политиците и институциите е сринато. Пропастта между тях и хората е огромна. Точно за това тази година имаше толкова много протести. За мен 2018 година бе година на пробуждането. 2019 година вече ще бъде година на пробудените граждани", добави тя.

"Като омбудсман защитавам правата на всички граждани, включително и децата. Много се надявам, че парламентът ще прецизира решенията си за 24-часовите задържания на деца без да бъдат уведомени родителите им. Заместник-министърът на правосъдието също трябва да се извини. Това е много сериозно посегателство върху правата на децата. Аз много сериозно се притеснявам. Още по-странно е, че тези промени са направи от Министерството на правосъдието, което трябва да отговаря и да разработи закони за детското правосъдие. Това е недопустимо. Законът за гражданската конфискация също е абсурден. Призовавам правната комисия да организира едно обществено обсъждане, на което да се чуят гласовете на експерти и правозащитници. Всички тези проблеми трябва да се сложат на масата и да бъдат обсъдени спокойно", категорична беше Манолова.

"Новите цени на водата са абсолютно незаконни. Аз поставям въпросите на гражданите пред КЕВР. Твърденията, че с новите цени ще се подобри качеството на водопреносната мрежа са неверни", коментира омбудсманът новите цени на водата.