Поех ангажимент да внеса промени в Изборния кодекс, за да могат българските граждани във Великобритания да гласуват на евроизборите. Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на заседанието на Правна комисия.

Тя отчете, че след Брекзит те ще бъдат реално лишени от възможността да гласуват на евроизборите. „Поех пред тях ангажимент да направя законодателно предложение. Ще го внеса до г-жа Караянчева и до г-н Кирилов, което да даде възможност поне на предстоящите избори, българите във Великобритания да могат да гласуват. Опора за това е едно решение на ЕК, константна е позицията на ЕП и на Съвета на ЕС, които призовават страните членки да осигурят възможност на своите съграждани“, каза Манолова.

„Знам, че това е тема, която ще е дълга, има различни мнения, различни аргументи. По отношение на българите във Великобритания става дума за вече предоставени права.

Много съм чувствителна към отнемането на дадени права на гражданите. Апелирам сега с отварянето на ИК в преходните разпоредби, приготвила съм ви едно предложение за текст да дадете възможност на българите във Великобритания да гласуват“, заяви още Манолова.