Тези европейски избори ще бъдат тест за демокрацията ни точно заради мащабите, в които наблюдаваме феномена „фалшиви новини”. Той винаги е съществувал, но това, което сега е ново, е скоростта, с която се разпространяват, и измеренията, които придобиват. Какво се случва с фалшивите акаунти, какво се случва с ботовете, какво се случва с рекламите – ето това за мен са важни въпроси, които трябва да продължаваме да адресираме. Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел.

„Всеки месец ще имам отговорността да направя анализ и да кажа в коя посока сме отбелязали напредък и в коя не”, допълни тя пред bTV.

"Паралелно с това създаваме европейска независима мрежа за т.нар. доверени проверители на информация, фактчекъри. Днес фактчекъри има само в 11 държави членки. Искаме да направим така, че доверените проверетиле на информация, заедно с научните изследователи и заедно с платформите да имат достъп до данни, които вече ще бъдат върху платформа, създадена от ЕК с цел максимално бързо, скоростно споделяне на информация. Няма нужда фалшива новина, която е идентифицирана като такава в Полша, да чакаме да има своите негативни последстивя в Италия, или в България, или в Германия”.