България ще получи малко над 12 млрд. евро от ЕК - 9 милиарда евро от новия възстановителен инструмент под формата на грантове и още 3 млрд. под формата на заеми.  Това заяви в предаването "120 минути" по bTV комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел. 

Припомняме, че Европейската комисия обяви, че ще бъдат отпуснати 750 милиарда евро в икономиките на страните-членки на ЕС. 

"Това, което е по-важно е, че зад тези пари стои национална програма, която трябва да разчете кои сектори да бъдат подпомогнати, така че възстановяването да бъде наистина устойчиво. Средствата да бъдат за стратегически инвестиции", допълни Габриел. 

"Тези 750 млрд.евро бележат исторически момент за Европа, защото са заем, който обединява всички страни членки. Той трябва да бъде върнат до 2058 г.", заяви еврокомисарят.

"ЕС е определила науката като изключително важна сфера и в нея трябва да бъдат отделени приоритетно средства", смята Мария Габриел.

"Пандемията доказа, че не можем да се справим без наука. Не можем да се преборим с вируса без научни изследвания“, категорична бе Габриел. 

"Европа все още е сред водещите световни сили в научните изследвания. 25% от научните публикации са европейски. 20% от инвестициите в научни разработки също са от Европа", разкри българският еврокомисар.