След вдигането на първата част от мерките, в някои страни в Европа се появиха нови клъстери на коронавирус. Това доведе до връщане на част от мерките в някои райони, но като цяло ситуацията все още оставя овладяна.

Властите обаче не пропускат да използват появата на нови клъстъри като предупреждение, че е възможно да има втора вълна на COVID-19 , за това социалната дистанция трябва да продължи да се спазва, пише Dnes.bg.

Франция

Следващата седмица започва втората фаза на отпускането на мерките във Франция. Страната започна да вдига част от ограниченията на 11 май - хората можеха да напускат домовете си без основателна причина, отвориха някои от магазините и децата се върнаха на училище.

От 11 май до днес поне дузина нови клъстера на коронавирус се появиха във Франция, някои от тях от повече от 50 души. Те са засечени в хостели, болници, кланици, училища и присъстващите на погребална церемония. Властите искат да тестват и 400 души, които са присъствали на нелегален футболен мач.

Според епидемиолозите в страната до 1000 нови случая на ден значат, че Франция е в "безопасна зона". В последните дни между 200 и 400 заразени са регистрирани всеки ден. Степента на разпорстранение е 0,77.

Германия

След като Германия започна да отпуска и без това по-леките си мерки, множество нови клъстера на коронавирус се появиха из цялата страна. Въпреки че спазвали правилата за социална дистанция, поне 100 души са били заразени на църковна служба във Франкфурт на 10 май.

Дузина души пък са дали положителни проби, след като са се хранили в ресторант в Лeр. Няколко случая има в един от логистичните центрове на Amazon, както и в заводи за пакетиране на месо.

Една кланица в Северен Рейн установи, че 270 от 1200 работници са заразени с COVID-19. Подобно огнище имаше и в Бавария. То повиши процента на разпростарнение на инфекцията с 50% на 100 000 жители, за това там трябваше да бъдат наложени нови ограничения.

В Берлин, където баровете и ресторантите са отворени от 15 май, скоростта на разпространение на вируса е стигнала 1,37, а преди това бе под 1. Ала в цялата страна броят на новите случаи се запазва нисък - между 400 и 600 души на ден, при пик от 7000 в края на март.

Испания

Здравният министър на Испания предупреди, че успехът на страната не трябва да се има за даденост. Броят на новите случаи спадна от 7500 на ден до 400-500.  Според него едно "малко и невинно парти би било старт на нова епидемия".

Думите му идват след като 6 нови случая бяха регистрирани в малко градче в югоизточния испански регион Мурсия, след като селскостопански работник отишъл на работа, въпреки че имал симптоми на COVID-19.

Скок на болните имаше и в Лейда, Каталуния, след като 20 души се събраха на парти за рожден ден, игнорирайки правилата, които не позволяват повече от 10 души да се събират на едно място. Четирима от присъстващите носели вируса и заразили останалите 16.

Италия

Случаите в Ломбардия, най-силно удареният регион в Италия, отново рязко скочиха след вдигането на част от мерките. Седмица след 4 май, когато се състоя първата фаза на премахване на ограниченията, случаите скочиха от няколко стотин на ден до над 1000. Днес те отново са сравнително малко, но представляват по-голямата част от новорегистрираните случаи в цяла Италия, които са между 300 и 600.

Дания

Дания обаче е добър пример - тя бе първата държава, която наложи и която вдигна ограничителните си мерки. За сега, според главния епидемиолог на страната, втори пик на COVID-19 може би няма да има. Скоростта на разпространение е под 1, а на ден се регистрират между 30 и 60 нови случая.