Не бива да забравяме селските райони, каза българският еврокомисар Мария Габриел в предаването Панорама по БНТ.
С тези думи гостенката в студиото коментира репортаж от габровско село, където хората искат да се възстанови местната радиоточка, спряла преди две години. "Ние трябва да свършим максимално много работа в много кратко време. Смятам още в понеделник да се включа в триалога за цифровизацията, в който ще се обсъжда безопасността в интернет", каза още тя.

България се очертава като регионален лидер във високите технологии, например широколентовия интернет. Ние имаме и слаби страни, като например цифровизацията на управлението, коментира още третият български представител в ЕК. "Няма рецепта-чудо. Фалшивите новини не са от вчера. Ние не трябва да подвеждаме хората, трябва да работим с онлайн-платформите и дадем на хората възможност да отсяват информацията", посочи Габриел по повод фалшивите новини.

Според нея новините, които призовават към насилие и тероризъм, ще бъдат мигновено сваляни. Такива новини сега се отстраняват на 90% в рамките на 1 час. "На никой не можем да наложим начина, по който ще реагира на определена информация, но можем да дадем механизъм за справяне с фалшиви новини", каза още тя. "Най-големият ми капитал е връзката с хората. Заедно с тях сме реализирали множество инициативи. Нужен ни е диалог и обединение", призова още новият български еврокомисар.