ЕП през годините остана последователен да отстоява членството на България и Румъния в Шенген, на базата на изпълнени критерии. Това заяви вицепремиерът Мария Габриел в ефира на БНТ.

По думите ѝ темата Шенген присъства във всеки разговор с европейските ни партньори, а страната ни има подкрепата и от Испания, която е ротационен председател на Европейския съвет.

Не бива обаче да подхождаме с излишен оптимизъм, познавайки вътрешнополитическата ситуация в 2 от страните, които вече са изразявали своите съображения", допълни Мария Габриел.

"Важно е да продължим разговорите с Холандия и Австрия и да имаме ангажимент, че ние сме сигурна граница на Европейския съюз, призова тя.

Не знаем дали Марк Рюте ще бъде основният ни събеседник, отново настояваме, че са изпълнени критериите, каза още Габриел.

Според нея първа положителна стъпка е предложението на ЕК да бъде сложен край на Механизма за сътрудничество и проверка.

Направени са нови препоръки, имаме 5 положително оценени действия и 2, на които продължава да се набляга. Това за мен е много положителен знак, по този начин трябва да продължим, коментира още вицепремиерът Мария Габриел.

За срещата на върха на НАТО във Вилнюс Габриел коментира, че дори и на този етап се изпраща силен сигнал, че Украйна за нас е повече от партньор. Всеобхватната подкрепа трябва да продължи, призова Мария Габриел.

Нека реалистично кажем - България от самото начало подкрепя Украйна - не е само военна подкрепа,тя е и хуманитарна, тя е всеобхватна, обясни вицепремиерът. 

Габриел коментира визитата на украинския президент Володимир Зеленскии подкрепата на България към Украйна.

"Украйна се бори за нашата сигурност, затова нашата подкрепа към нея е последователна. Ние изпращаме много силен сигнал, че Украйна за нас е повече от партньор. Бяхме много ясни - ще предоставим помощ, която не застрашава сигурността на страната.

Но показваме че на България може да се гледа като на доверен партньор. Нашата стъпка е ясно очертана, ще бъде направен анализ какво може да изпратим", заяви Габриел.

Съвсем ясно заявихме какви ще бъдат следващите действия. Искаше ми се да има повече видимост за дебата с г-н Зеленски. Не успяхме да говорим повече за формулата за мир.

Би ми се искало да бъдем достатъчно проактивни и да бъдем подкрепа на Украйна, когато има нужда, каза вицепремиерът. По думите й, когато България говори в един глас, задава посока, отстоява национален интерес. 

Отнасям се с уважение към законодателната власт, министърът на правосъдието има цел да се случи законодателната реформа, обясни още Габриел.

За Габриел ротационното управление не предполага разпределяне на брой места. Според нея отнема време да се намери консенсусна фигура. Надявам се до няколко дни да сме готови с областните управители, каза Габриел.

По думите й не се делят хората на "наши и ваши", когато избират лица на ръководни позиции. Вървим стъпка по стъпка да има диалог, да има консенсус. На мен ми се иска да направим така че да отговорим за очакванията на хората и ясно да заявим България на европейската карта, каза още Габриел.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук