Вицепермиерът и министър на външните работи Мария Габриел изрази съжаление за наложеното президентско вето над споразумението за безвъзмездно предоставяне на бронирана бойна техника на Украйна.

Тя изтъкна, че отпадналата необходимост на 100-те БТР-и от въоръжението на МВР се е случила по време на служебното правителство.

"Решението беше съгласувано с необходимите структури, за да бъде ясна позицията на България. Ако този дебат доведе до това отново да бъдат успокоени гражданите за отпадналата необходимост и отново да заявим солидарност с Украйна, е въпрос на време Народното събрание да си свърши работата.

На фона на предишните дебати не очаквам промяна в позицията на Народното събрание", се казва в позицията на Габриел.

"Позицията на България за войната в Украйна е последователна и има необходимото мнозинство, което ще преодолее ветото на президента Румен Радев." Така председателят на Народното събрание Росен Желязков коментира върнатите от държавния глава текстове на споразумението за предоставяне на бронирана бойна техника на Украйна.

"Президентът е последователен в позицията си. Българската конституция ясно дефинира целите на външната политика и една от тези цели е установяване на справедлив международен ред. Позицията на България за войната в Украйна е последователна и има необходимото мнозинство, което ще преодолее ветото", заяви Желязков.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук