Ако изборите бяха сега, БСП би спечелила с минимална преднина пред ГЕРБ, а в парламента биха влезли пет партии. Това сочат данните от национално-представително проучване, проведено от „Маркет линкс”, поръчано и финансирано от bTV.
21,4% от анкетираните биха подкрепили БСП, а за ГЕРБ биха дали гласа си 20,8%. Разликата е едва 0,6 процентни пункта.
Трета е коалицията „Обединени патриоти” с резултат 7,1%. Формацията „Воля” на Веселин Марешки печели подкрепа 6,2 %. Пети са нареждат ДПС с 6,1%

Под бариерата от 4% остават Реформаторският блок, обединението „Движение „Да,България”, „Нова република” и коалицията на АБВ и „Движение 21”.

Според анкетираните основният проблем пред страната са бедността и ниските доходи. На второ място участниците в изследването поставят е корупцията, а след тях – безработицата, лошото управление и здравеопазването.

58% от анкетираните са категорични, че ще гласуват, а само 9,9% казват, че са решени да не гласуват. Останалите се колебаят, като над 20% казват, че по-скоро биха гласували, а почти 7% – че по-скоро не биха гласували.



На въпроса: „В каква посока очаквате да се развива страната?” повече 13% от анкетираните казват: „В положителна”. Не толкова категорични, но все пак оптимисти за бъдещето на България са малко над 36%.

Останалите са сигурни – или поне имат очакване, че ще вървим към по-лошо

Данните са от национално-представително проучване на „Маркет линкс”, поръчано и финансирано от bTV. Обем на извадката: 1001 лица над 18 години в цялата страна. Период на провеждане: 23-26 февруари.

Информацията е изненадваща, защото друга социологическа агенция "Алфа рисърч" по-рано днес излезе с прочуване, че ГЕРБ води на БСП.