ЕНП е срещу коалицията с екстремисти. Това заяви председателят на ЕНП Вилфред Мартeнс. Няма да приемем коалиция с крайно леви или крайно десни партии, каза председателят на ЕНП в отговор на въпроса дали ГЕРБ и БСП могат да се коалират след изборите.
Имаме много силна традиция в ЕНП и никога не се намесваме във вътрешните работи на националните правителства, каза той. За нас ГЕРБ е надеждата за централно дясно във вашата страна. По думите му ГЕРБ все още играе много важна роля в София и повечето градове на страната. Тя е водеща политическа сила във вашата страна, каза Мартeнс и изяви надежда, че централното дясно в България ще успее. Надяваме се, че ГЕРБ ще сформира новото правителство на България. Мартeнс припомни, че от две години Бойко Борисов и всички представители на ЕНП в България сформираха много силно политическо движение.
Във времето на финансова икономическа криза не е разумно да се харчат много пари. Вие можете да комбинирате вашите избори, каза Мартeнс визирайки предстоящите парламентарни избори и тези за евродепутати.  Освен това той заяви, че ЕНП не може да се съгласи и с това, че ще се правят избори през юни. "Не е възможно да се организират избори по време на отпуските", допълни той.
Попитан как ще коментира междиния доклад на ЕК от 12 февруари, Мартeнс заяви, че финансовата Агенция на ЕС ОЛАФ направи много критичен доклад за България още за предприсъединителните фондове и в това отношение ЕС е много стриктен в борбата с корупцията. Изцяло сме съгласни с това, че Бойко Борисов има намерение да бори корупцията.
Мартeнс коментира, че участието в европейските избори е предизвикателство за всички партии, защото в страните - членки не съществува задължение хората да гласуват. Той даде пример, че в неговата страна Белгия гласуват 90% от хората. Ние не искаме да се намесваме в организацията на изборите в България. /Десислава Вангелова,БЛИЦ