Мая Манолова поиска служебните министри на земеделието Христо Бозуков и на здравеопазването Стойчо Кацаров да проверят фермата за норки на фирма "Градус", за която беше подаден сигнал до Комисията по ревизията в последното ѝ заседание.

Това съобщиха от Изправи се. БГ.

По покана на организаторите, които подадоха сигнал пред Комисията по ревизията на последното ѝ заседание, Манолова е подкрепила протеста днес срещу фермата за норки и заедно с подателя на сигнала Петя Алтимирска се е срещнала с двамата служебни министри.

Протестиращите настояват фермата да бъде затворена поради нехуманно отношение към животните, както и поради риска от разпространение на COVID-19 и мутациите му от норките. Те предлагат на министерствата да проучат европейската и световна практика по отношение на такива ферми по време на пандемия.

В България има една ферма за норки със 129 000 животни в нея. Тя е в нарушение на правилата, тъй като в съответните нормативни актове не е посочено да е позволено отглеждането на американски норки.

Миналата година, благодарение на неправителствените организации, беше установено загробването на хиляди норки, не по установения ред, а в изоставена мина в старозагорско, е посочила Манолова пред двамата министри. Тя е допълнила, че според данни на ООН за 2018 г. износът на България на ценни кожи от норки е на стойност 11,3 млн. долара, а фирмата е декларирала приход от 3000 лева.

Тоест, държавата нищо не печели от отглеждането на американски норки. Гражданите, които живеят в близост до фермата, се оплакват от миризмите, както и от това, че норките убиват животните им, бягат от фермата и се размножават неконтролирано, като нарушават биологичното равновесие, защото не са местен вид, е обобщила сигналите Манолова.

Комисията по ревизия е изпратила до министерствата сигнала на земеделските производители Светослав Илчовски и Павел Стоименов за рекет и "чадър" от властта от страна на собственика на фермата за норки.

Настоявам тези сигнали да бъдат проверени от Вас, се е обърнала тя към служебния министър на земеделието и е добавила, че трябва да се провери и фермата за норки и при доказана незаконност - да бъде затворена.
Пред служебния здравен министър тя припомни, че втората група за ваксиниране в България са работещите във ферми за норки.

Ясният ангажимент на служебния здравен министър е да се наложи забрана на работата на фермата за норки, ако след проверката от Министерството на земеделието се установи нарушение на правилата и опасност от зарази, е обяснила Манолова във видео на живо във Фейсбук след края на срещата със здравния министър.