Водя тази битка от 7 месеца, а майките от 7 години. Минахме през протести, блокади, през оставки на министри, на вицепремиер, участия в различни комисии... Наистина се положиха много усилия, много обещания и накрая ни бе сервирано, че обещаното няма да се случи, просто защото последните корекции обезсмислят текстовете. Това коментира националният омбудсман Мая Манолова във връзка с промените в Закона за личната помощ, около които възникнаха полемики, в ефира на bTV.

,,С тези текстове излиза така, че след 1-ви септември пари за лична помощ няма да има и хората няма да получат средства за лична помощ. Това е първият закон, в който се казва, че той ще действа, докато се изразходят парите. Явно през онази нощ експерти от финансовото министерство са решили да променят текстове. Образно казано, нещата стоят така: "Вие искате закон, но той няма да работи след 1-ви септември". Това ми звучи като ето ви кола, но тя няма бензин'', обясни Манолова.

,,В крайна сметка след вчерашната среща с премиера Борисов получих уверението, че тези проблемни текстове ще бъдат коригирани. Така че спорните точки от Закона за личната помощ ще бъдат променени'', каза още омбудсманът и обяви, че утре социалната комисия ще промени решението си от онзи ден.
,,Това беше лошо решение спрямо майките. Защо трябваше да минат 7 месеца?! Тази кауза ще завърши успешно, заради която понесох нападки и обиди. В крайна сметка единодушно приеха този закон, а сега ще го приемат по начин, по който трябва да изглежда. Изхаби се много енергия и в този смисъл майките заслужават поздравления за това как се отстояват каузи'', допълни Манолова.

,,Имаме повече от 10 жалби от Иванчева и заместник-кметицата. Във всяка една проверка, била тя затвор, психиатрия, старчески дом или имигрантски център онагледяваме нашите проверки с такива снимки. Това са снимки от вчера. Колегите, които ги направиха, споделиха с мен, че килиите не отговарят на условията, на минималните стандарти, няма ги необходимите 4 квадратни метра. Тоалетните са с ниски прегради, което е унизително, няма и достатъчно светлина'', разказа Манолова относно препоръката, която бе изпратена по-рано днес до министъра на правосъдието Цецка Цачава относно условията в килията на Десислава Иванчева.

,,Генералното решение е Софийският затвор да бъде преместен, тъй като тй не отговоря на изискванията. Ремонтът едва ли ще го превърне в по-добро място. В крайна сметка хората, лишени от свобода, също имат права. Освен това тези килии са изглеждали по този начин преди Иванчева, ще изглеждат по този начин и след нея. Това са условията, в които са задържани хора. Аз трябва да се погрижа за правата на всеки'', защото съм национален омбудсман, каза Манолова.

Накрая тя сподели, че продължава да използва услугите на обществения транспорт.