Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и избраната за негова приемничка на поста Камала Харис са говорили по телефона днес, предадоха Франс прес и ДПА, като се позоваха на американски медии.

Пенс се обади на Харис да я поздрави и да й предложи помощ, каза запознат източник. Този разговор е в контраст с отношенията между президента републиканец Доналд Тръмп и демократа Джо Байдън, който ще заеме поста му в сряда, отбелязва АФП.

Броени дни преди церемонията по встъпването на Байдън в длъжност, Тръмп още не го е поздравил за изборната му победа през ноември. 

По-рано днес добре осведомен източник каза, че 45-ият президент на САЩ възнамерява да отпътува от Вашингтон сутринта преди церемонията по полагането на клетва от 46-ия.

Телефонният разговор между Пенс и Харис е контактът на най-високо равнище до момента между отиващата си и бъдещата администрация, отбелязва ДПА. В. "Ню Йорк таймс" дори спомена за възможна среща между Пенс и Харис преди 20 януари.

Тръмп нарушава традицията, като още не е разговарял с Байдън. Пенс смята да бъде на церемонията по встъпване в длъжност на новия президент, а Тръмп няма да присъства.

За последен път жив президент на САЩ не е присъствал на встъпването в длъжност на своя приемник 1869 г., припомня ДПА. Тогава Андрю Джонсън не отива на церемонията по полагане на клетва от Юлисис Грант.

Преди това оттеглящ се президент на САЩ не е присъствал на встъпването в длъжност на своя наследник два пъти.