Крайнодесни групировки планират протести и атаки преди и след встъпването в длъжност на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън на 20 януари, твърди американското издание The Washington Post.

Правоприлагащите органи смятат, че екстремистки групи може да организират поредица от акции в цялата страна с участието на въоръжени протестиращи, които биха могли да носят дори експлозиви. Освен това, отбелязва вестникът, американските власти не изключват втора атака срещу Конгреса и дори атака срещу Белия дом, пише "Фокус".

По-специално ФБР наблюдава дейностите на крайната десница в интернет, редица представители на която продължават да призовават за насилие. Както отбелязва вестникът, някои американски законодатели са наели частни охранители, след като са получили смъртни заплахи.

В същото време, отбелязва вестникът, някои организатори на демонстрации в подкрепа на президента Доналд Тръмп са били принудени да отменят редица протести в административните центрове на щатите и американската столица поради опасенията, че правоприлагащите органи ще започнат да ги арестуват.

Вестникът също така подчертава, че десетки хора, участвали в бунта срещу Конгреса миналата седмица, са в списъците на лица, които според ФБР може би са замесени в терористични дейности.

Американските власти предприемат засилени мерки за сигурност във Вашингтон преди встъпването в длъжност на Байдън. Значителна част от центъра на града в непосредствена близост до Белия дом и Конгреса ще бъде затворена за движение. Капитолийският хълм ще бъде отцепен. Освен това до 20 януари във Вашингтон ще пристигнат над 20 000 членове на Националната гвардия на САЩ.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА ИНАУГУРАЦИЯТА НА БАЙДЪН!