"На срещата с председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев се обединихме, че съществуват политическа воля и необходимите условия за развитие на равнопоставено и взаимноизгодно сътрудничество между България и Русия. Считам, че българо-руският диалог допринася и за възстановяване на доверието между ЕС и Русия, от което всички имаме интерес." Това написа президентът Румен Радев на личната си страница във Facebook по случай срещата с Димитрий Медведев в президентството.

Ето какво още допълни държавния глава:

"Русия е стратегически партньор на страната ни в енергетиката, където има голям потенциал за задълбочаване на двустранните отношения. Разбира се, при спазване на важни принципи като целесъобразност, конкурентост, прозрачност, сигурност на доставките и особено важно за България – изгодна цена. За нас е важно също така да запазим своето място на газовата карта на Европа, независимо от транзита на руски газ през други държави. Ниската себестойност и сигурността на енергийните доставки са важни фактори за конкурентоспособността и икономиката на всяка страна. Убеден съм и че българската икономика може да предложи много повече на руския потребител, който познава и цени качеството на редица български стоки.

Партньорството между двете държави в образованието, науката и културата има дълги традиции и огромни перспективи за развитие. Това е истинска инвестиция в бъдещето на двустранните отношения и особено в създаването на възможност за по-активен обмен в образованието и науката.

Дълбоките исторически, духовни и културни връзки, които свързват българския и руския народ, са устояли на изпитанията на времето. На Трети март ние отбелязахме 141 години от края на Руско-турската война и Освобождението на България. Всяка година честваме и делото на българските първоучители и създадената от тях азбука, на която двата народа пишат, четат и осъществяват активен културен обмен.

Високо оценявам отправената ми от руския премиер покана да участвам в Международния икономически форум в Санкт Петербург през месец юни, за да продължим диалога за реализацията на проектите от общ интерес."