Най-важното постижение в съвременната история на България е фактът, че сме част от Европейския съюз. Това каза Меглена Кунева, бивш главен преговарящ с ЕС и бивш европейски комисар, предаде "Фокус".
Тя допълни, че целта на ЕС е да преговаря, да постига съгласие, то да бъде спазвано и да се нормализират отношенията между страните. По темата за ядрената сделка с Иран, Кунева обясни, че се надява САЩ да преосмисли решението си за оставане в споразумението.

„Ако тази сделка я няма, това означава, че Иран отново се връща в своята затвореност, далече от масата на преговорите, икономическото състояние ще стане особено тежко, особено болезнено“, заяви Кунева.

Според нея безработицата е много висока и при икономически санкции е неизбежно икономиката да върви зле. „Когато икономиката върви зле и една страна не е на масата на преговорите, а освен това има ядрено оръжие, това е много опасно за целия свят“, обясни Меглена Кунева.

Тя допълни, че в момента всички очакват единна Европа да успее да задържи позитивния елемент в отношенията с Иран. „Да се надяваме, че и американската страна може да преосмисли решението си“, допълни Кунева.