Ако бяхме приели антикорупционния закон, сега вече щяхме да го прилагаме. Сега се предлага нов. Това беше тактика на отлагането. Това каза Меглена Кунева, която отговаряше за координацията на европейските политики в предишното правителство в ефира на bTV.

Тя припомни, че докато е участвала в правителството е направила два законопроекта. „Единият отнемаше незаконно придобитото имущество. България няма закон, който да се бори ефективно с корупцията по високите етажи на властта. Той трябва да е независим, а не подчинен. Бях предложила да се създаде една комисия, която да бъде адхок. Другото е класическият случай на две воли на президента и премиера и след това да минава през НС“, разясни тя.

„Надявам се скоро у нас да се обсъди европейската отбранителна система. Тук е важно дали ще ползваме фонда за европейска отбрана. Важно е още с какво България ще допринесе за отбраната на Европа. Ние трябва да разграничим какво са казали експертите и какво е политическото решение. Носенето на отговорност е основното, без което не можем да продължим напред. След вчерашната среща между президента и премиера съм по-спокойна, че ще бъде взето най-доброто решение за българските граждани“, разкри Кунева. Бившият вицепремиер коментира и кандидатурата на Мария Габриел за еврокомисар.

„Тя ще е следващият еврокомисар. Желая й на добър път. Нейното изслушване мина гладко, а темата за фалшивите новини беше избрана много точно. Много съжаляваме, че България седем месеца няма еврокомисар. Ако не си част от този кръг ставаш част от менюто. Ние доказахме, че може без нас“, отбеляза със съжаление Кунева.