В Съединените щати започна изборният ден, в който американците гласуват за президент и Конгрес. Общо 230 милиона американци имат право да изберат кой ще седне в президентското кресло в Белия дом в следващите четири години. 

Първата дама на САЩ Мелания Тръмп гласува във Флорида, видеозапис показва как тя маха на камерите, докато се насочва към изборната секция в Палм бийч, щата Флорида, един от ключовите за определяне на новия държавен глава на САЩ.

Мелания Тръмп бе небрежно елегантна, без маска и с много висок ток

Мелания Тръмп бе небрежно елегантна, без маска и с много висок ток
Мелания Тръмп бе небрежно елегантна, без маска и с много висок ток

Родената в Словения съпруга на президента не носеше предпазна маска въпреки коронавирусната пандемия. Хората от охраната й обаче бяха с маски. Мелания Тръмп заяви, че се чувства прекрасно. Запитана защо не е гласувала предсрочно като съпруга си, тя отговори, че е искала да гласува в изборния ден.

Президентът Доналд Тръмп гласува още през октомври в Палм бийч, където той и съпругата му са регистрирани като гласоподаватели, припомня ДПА. 

Избирателната секция отвори врати в 7 часа сутринта и ще затвори в 20 часа. Но всъщност тук изборният процес не е спирал вече две седмици, зaщото на това място имаше възможност за предварително гласуване.

Общо 100 милиона американци вече са упражнили правото си на глас. А гласуването по пощата може да се окаже повод и за редица съдебни процеси след изборния ден. По последни прогнози Джо Байдън води пред действащия президент Доналд Тръмп, но не е ясно дали това ще е достатъчно да спечели и гласовете на изборните делегати, т. нар. електори. 

Маратон от събития беляза последните часове на кампанията. Силни послания и много обещания дадоха и двамата кандидати в последните си срещи с избиратели в ключови за вота щати. Байдън заложи на звезда като Лейди Гага, а Тръмп на семейството си. 

„Не пишеха нищо за мен, а ето че сега аз съм на четири от всеки пет първи страници", заяви Тръмп. "Един ден ще ми посветят една хубава първа страница. Може и да е утре. Трябва да спечелим голяма победа. Искаме голяма победа. Не просто победа, а голяма победа!", призова милиардерът.

"Посланието ми е просто – силата да променим тази страна е във вашите ръце. Снощи Тръмп каза, че ще уволни д-р Фаучи. Е, имам по-добра идея. Нека уволним Тръмп и аз ще наема Фаучи”, заяви Джо Байдън.

270 от общо 538 са гласовете на т. нар. електори - изборните делегати, във всеки щат, необходими за избирането на президент. Въпреки че отбелязват на бюлетината името на предпочитания от тях кандидат за президент, избирателите всъщност гласуват за гласовете на тези 538 електори – изборни делегати от партиите във всеки отделен щат, които на свой ред избират президента. Най-много са те в Калифорния - 55, най-малко - по трима, са в щати като Аляска, Делауер, Върмонт, Уайоминг, Монтана, Северна Дакота и Южна Дакота.

Тази година се очаква много висока активност. 70 процента от американците или 100 милиона, участвали в миналите избори, вече дадоха своя глас в ранния вот. 

„Предполагам, че броят на гласувалите ще нарасне. Може би някъде следобед. Надявам се, че хората ще гласуват за колкото се може повече демократи”, заяви един от избирателите.

„Стискам палци за Джо Байдън. Живяла съм тук дълго време и мисля, че всичко може да се случи”, заяви друг избирател.

Освен за президент, американците гласуват и за подновяване състава на Конгреса. Ще бъдат избрани 35 нови сенатори в 100-местната горна камара. Ще бъде сменен и целият състав на 435-членната долна камара на Конгреса. Сега демократите контролират Камарата на представителите, а републиканците – Сената.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!Източник: Нова телевизия