Породиха се много страхове, днес Народното събрание изготви и прие едно решение.Това каза пред bTV шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Както БЛИЦ писа по-рано днес парламентът задължи българския финансов министър и управителя на БНБ курсът на лева към еврото да бъде този, който е в момента – 1,95583 и никакъв друг.

"Трябва да има съгласие от представителите на България, които водят тези преговори. Много активно БНБ участва в този процес, в преговорите. Проблем е текст, който е съгласуван с тях, по европейските регламенти е. Няма как да излезем от този текст.

Шефът на БНБ декларира, че се е мъчил да обясни, че сме в борд от 20 години, няма смисъл от подобна разпоредба, влизаме с твърд курс. Но за съжаление тези правила за приети 1997 г. и не може да правят изключения за нас. В крайна сметка не остана много време и затова използвахме тази правна техника и от тук се развихриха спекулации, че няма да влезем с този курс", каза още тя. 

"Горанов и Радев ще водят преговорите за 1.95583 лв. за 1 евро. Те нямат друг ход освен този. 99% от страните нямат фиксиран курс, а България има", добави шефката на бюджетната комисия. 

"Всички пари, които имаме в обращение зад тях стои над 160% евро. Това означава, че утре всеки, който реши да си обърне парите в евро, всичко ще се случи без проблеми", каза още тя. 

"Нямам обяснение защо БСП се въздържаха. За мен те имат друга причина. Искат да са остра опозиция на всяка цена", добави Стоянова. 

"Не виждам нормална икономическа причина да се твърди, че ще се губят пари при обмяната в евро. Това има отзвук сред хора, които не са специалисти. С този борд от 23 години нямаме суверенитет. Ние имаме евро. Българският лев в момента е на златен стандарт", каза тя.