"Тук проблемът е с министерството на финансите и министъра на финансите, защото този проблем се появи новия закон от 2016-а година. Искаме му оставката, защото е негова отговорността". Това заяви в ефира на Нова тв Филип Попов от БСП, член на Комисията по правни въпроси в НС. 

"Всички политически партии разчитат на него. Очевидно за министъра на финансите 11 не е 13 и 25.

Искаме му оставката, защото се видя и след разследването на прокуратурата, че не е изпълнил своя ангажимент", добави социалистът.

"Считам, че субсидиите са изчислявани правилно, така както повеляват текстовете на закона ", заяви от своя страна депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в НС. 

"От 2001-а година до момента тези текстове са едни и същи. От тогава насам винаги субсидиите на партиите, които имат парламентарно представяне и са преминали 1% бариерата, се изчисляват на база на общата сума, която предвидена, а тя казва, че тя се изчислява като се вземат всички действителни гласове, подадени за партиите и се умножат по 11 лева" обясни политикът от ГЕРБ.

"В този случай винаги е действал принципа на преразпределение на гласовете, подадени за онези партии и коалиции, които не са преминали бариерата. Тепърва това ще се разисква от юристите. Ако има данни за извършени престъпления, това го прехвърлят на касационната прокуратура. Законът е прилаган по един и същи начин. 

Да, ще върнем парите. БСП искат оставка, при положение, че законът е различен", добави Менда Стоянова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!