Бившият знаков депутат от Пловдив Менда Стоянова ще си направи отвод от националното ръководство на ГЕРБ, ако кандидатурата й бъде предложена в Изпълнителната комисия на партийния форум на 11 май. 

Това сподели самата тя в интервю за „Марица”, помолена да коментира парламентарните избори и твърденията, че ще бъде освободена от ИК.
„Според правилата на партията се прекратяват правомощията на цялата Изпълнителна комисия и се избира нов състав. 

Това е нормалният процес и аз мисля, че в ръководството на партията трябва да влязат доста нови хора, включително и вместо мен. Вече два мандата съм в ИК, а мои колеги имат дори по-дълъг срок. Има нужда ръководството на ГЕРБ да бъде обновено така, както имаше нужда да бъдат обновени и кандидатдепутатските листи”, каза Менда Стоянова.

Биков обясни защо Менда Стоянова и Фандъкова са отстранени от ръководството на ГЕРБ

Тя беше несменяем народен представител от 2009 г., председател на парламентарната комисия по финанси и бюджет и член на ИК на ГЕРБ. Далеч преди изборите Менда Стоянова беше решила  повече да не се кандидатира за депутат ​- от една страна, заради възрастта си, въпреки че е много енергична, от друга - заради натрупаната умора на ключовия пост.

„Нека в ръководството на ГЕРБ да влязат по-млади и по-креативни хора с нова енергия, които биха могли да допринесат свежи идеи за промяна”, сподели Менда Стоянова.

Според нея Бойко Борисов трябва да си остане лидер на партията, независимо от обновлението. „Г-н Борисов е създал ГЕРБ, това е лидерска партия и тя няма нищо общо с процесите, които текат в ръководството на БСП” - така Менда Стоянова отговори на въпроса дали не повтарят модела на Корнелия Нинова.