Недопустимо е трагедията на едно семейство да се използва за политически пиар, заяви на пресконференция в Перник д-­р Валентин Павлов.

През сълзи на очи той сподели, че болката от смъртта на 14­-годишния Алекс и за него, и за целия екип, участвал в операцията, е огромна. "Все едно моето дете е починало!", каза д-р Павлов и подчерта, че и той, и екипът на "ЕО Дент" са направили всичко възможно момчето да бъде спасено.

Той цитира протокол от проверка на Изпълнителна агенция "Медицински ОДИТ", който не е констатирал нарушения в лечебно­-диагностичния план и предприетите последващи действия по отношение на извършената оперативна интервенция. Според констатацията на комисията непосредствена причина за настъпилата смърт е остра сърдечна и дихателна недостатъчност в резултат на малигнена хирептермия. Заболяването се среща изключително рядко, не може да се предвиди, при отключването му овладяването му е почти невъзможно, твърдят в документа доц. д-­р Росен Коларов и д­р Райна Боянова.

Д­-р Павлов отхвърли обвиненията, че не са спазени анестезиологичните стандарти, каза също, че детето е било транспортирано в "Пирогов" със запазени жизнени функции. Председателят на Българския зъболекарски съюз /БЗС/ д­р Борислав Миланов заяви, че настоява истината да излезе наяве.

По думите му изнесеното в медиите драстично се разминава с резултатите от проверката на Медицинския ОДИТ. Той посочи също, че никой досега не се е обръщал към него като председател на браншовата организация, както по думите му, е редно при всяко обследване. Д-­р Миланов увери, че клиники "ЕО Дент" по начина, по който са структурирани и оборудвани, особено когато се касае за лечение на деца, нямат аналог в Европа.

Ние там изпращаме децата с тежки заболявания, заяви д­р Миланов. С отворено писмо управителните органи на Регионалната колегия на БЗС в Перник застанаха категорично зад д­р Валентин Павлов, като подчертават, че това е медицински случай, който може да се случи във всяка клиника. Д­-р Павлов увери, че никога не се е крил и ще продължи да настоява истината да излезе наяве