Европа трябва да се изправи срещу предизвикателствата, поставени от тримата си големи глобални съперници - Китай, Русия и САЩ. Вече не можем да приемем, че мирът и сигурността, както и доброто икономическо положение в Европа са гарантирани, ако не ги защитим. Това каза в интервю за „Зюддойче цайтунг“ германският канцлер Ангела Меркел.

Меркел посочи, че Европа е атакувана от няколко страни – от руската намеса в изборите, през борбата на Китай за икономическото влияние до монопола на САЩ над цифровите услуги. Сега повече от всякога трябва да сме обединени, смята тя.

„Китай, Русия и САЩ ни принуждават отново и отново да намираме общи позиции. Това често е трудно предвид нашите различни интереси. Но постигаме това - помислете например за нашата политика по отношение на конфликта в Украйна“, посочва още канцлерът.

„Брекзит беше най-голямата европейска повратна точка през последните години, но сега топката е в полето на Обединеното кралство. За да може Великобритания да напусне ЕС, в Лондон трябва да има парламентарно мнозинство „за“ вместо „против“ нещо“, смята Меркел.