Върховният представител на Европейския съюз (ЕС) за външните работи и политиката в сигурността Жозеп Борел бе поставен под сериозен медиен натиск във връзка с разкрития, че е оттеглил доклад под китайски натиск. Става въпрос за промени в текст за дезинформационните кампании около кризата с новия коронавирус, предава Euronews.

Това се случи, след като The New York Times съобщи, че европейска служба е забавила и променила части от документа.

Международен скандал с Китай и COVID-19

„Категорично отхвърлям и оспорвам твърденията, че сме се огънали пред какъвто и да е външен натиск“, заяви говорителят на Европейската комисия (ЕК) Петер Стано и допълва: „Идеята, че този доклад се публикува в петък, за да може да бъде размит и променен е чисто неразбиране на процесите, които протичат в една институция, включително в медиите, където, предполагам, имате вътрешна комуникация, която е за вътрешна употреба“.

Докладът беше публикуван на сайт, създаден от Европейската служба за външни действия - Министерството на външните работи на ЕС, ръководено от Борел, за да подчертае кампаниите за дезинформация, уточнява Фокус.

Текстът отбелязва, че „има данни за координиран натиск от официални китайски източници за отклоняване на всяка вина за избухването на пандемията“.

Пак скандал с Китай и COVID-19! Пекин тайно се опитвал да...

Но NYT твърди, че в предишна версия на текста са променени изречения и е намалена остротата.

Сега холандски евродепутат изпраща писмо до Борел с искане да даде обяснения.

„Искам да бъда много нюансиран. Няма истински доказателства за каквато и да е воля за дезинформация. Просто искам г-н Борел да даде обяснение“, заяви Барт Грутюис.

„Виждал ли съм други случаи? Е, ако погледнете германския вестник Die Welt, днес те написаха история, според която германското правителство е казало:„ Ами ние от време на време сме подложени на натиск (от китайците) и това е много досадно“.

"И мисля, че китайците стават все по-големи, по-силни. Икономиката им расте наистина бързо, поне преди коронавируса, но тя ще се вдигне и те ще се опитват отново. Това е моментът да кажем, като европейци, че сме независими и не примаме това и не искаме да опитват отново“.

Китайското външно министерство категорично отрече, че разпространява дезинформация, заявявайки, че е жертва, а не разпространител на фалшиви новини.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!