Санкциите, които финансовото министерство на САЩ наложи на наши бизнесмени, са срам за България. Това заяви пред bTV Мика Зайкова от „Има такъв народ“.

„Ако си спомняте, г-н Христо Иванов каза нещо много важно - че корупцията е танго за двама, т.е интересно е кой стои отсреща. Кой е този, който е взел огромните пари, за да могат тези хора да работят“, попита тя. И отсече, че са виновни и двете страни.

Според Зайкова, основната причина България да бъде бедна, е защото тук не идват инвестиции. „Тук няма реформи, няма върховенство на закона. Хората, които искат да вложат парите си, искат да са спокойни“, посочи тя.
 
Мика Зайкова добави, че не е удовлетворена от разработения от предишното правителство План за възстановяване и устойчивост и посочи, че от заложени над два милиарда евро, едва 400 млн. са предвидени за иновации, което е крайно малко за толкова важен сектор.

"Какво иска от нас ЕС? Иска да направим така, че кафявата икономика да намалее и да продължим живота на тази планета. Как можаха Полша и Германия да защитят интересите на работещите в мините и се договориха с Брюксел това да стане чак през 2050 г., а пък нашият премиер Борисов тогава увери ЕС, че ние можем да го постигнем през 2024 г.

Нещо повече, не знам доколко е вярно това, но до мен е достигнала информацията, че Борисов дал обещание да спрем и АЕЦ "Козлодуй" през 2024 г.", разкри Мика Зайкова.
 
"Трябва ни разум, трябва постепенно да превърнем ТЕЦ-овете на газ на първи етап и след това плавно увеличаване на зелената икономика.

А "Турски поток" умира прав – унгарците се отказаха от него, и той отива за Сърбия. Това се дължи на неефективна работа. С тези 13 млрд. трябваше да направим пълно обновление на индустрията", каза още Зайкова.
 
На въпрос защо от "Има такъв народ" не успяха да съставят правителство в рамките на предишното Народно събрание, тя заяви, че "не можем да се поставим в зависимост от партии като БСП и ДПС".
 
"Променихме Изборния кодекс, ама за хората нищо не направихме в парламента", посочи в заключение тя.