България ще бъде първата държава в Европа, която ще гласува с машини, защото тези, които го направиха, се отказаха от този вид гласуване. Това каза проф. Михаил Константинов, цитиран от Фокус.

Той допълни, че проблемът с машините е много деликатен – няма критерий за сертификация на подобни устройства, на какви условия трябва да отговарят, за да могат да се приложат в изборите. Проф. Константинов припомни случая с фирмата, подсигурила машинното гласуване във Венецуела, обвинила властите, че през 2017 г. с нейните машини са фалшифицирали 1,5 милиона гласа.

Според него ЦИК има технически изисквания за машините и въпросът е, дали ще се намери машина, която да отговаря на тези изисквания. „Ако ние наистина проучим опита на държавите, които са се отказали от това гласуване, може би ще получим някои просветления. Неприятен въпрос, защото отново ще има обвинения, че институциите не искат да изпълнят това законово изискване, а от друга страна може да се окаже, че това няма как да бъде изпълнено. Да не забравяме, че през 2017 г. никой не се яви на конкурса. Тогавашната ЦИК обяви конкурс за тотално машинно гласуване и нито една фирма – нито българска, нито световна, или европейска не подаде заявка за участие“ каза той.

Проф. Михаил Константинов обясни, че машините трябва да бъдат сертифицирани, трябва да бъдат обучени хора, да бъде решено къде да са разположени самите устройства – не може да бъдат донесени ден преди изборите. Действа се недостатъчно компетентно в деликатна област, отбеляза той. Непрекъснатото отлагане на това законово изискване става досадно за публиката и хората започват да не вярват в изборния процес, предупреди експертът.