Не знам Ахмед Доган да е в опасност. Щом и Бойко Борисов говори за клипа ни, значи е успешен. БСП не гони заможните, а незаконните богаташи. Това заявява в интервю пред в. "Стандарт" вътрешният министър Михаил Миков.
 Конгресът на БСП, който започва утре, се превърна в крайъгълен камък за много събития, развълнували обществото ни. От рекламния клип с трамвая от "На всеки километър" през дискусията що е то олигархия и има ли място за богатите българи в политиката до толерантността ни и атаките срещу ДПС. За всичко това вестникът разговаря с вътрешния министър Михаил Миков, член на ИБ на БСП. И още - заплашен ли е животът на Ахмед Доган и какво се крие в папките от прословутата разработка "Лиана".

- Г-н Миков, като едно време ли е БСП сега?
- Зависи за кое време. БСП има различни времена и солидарността в партията е водещо начало. Това е успяло да я спаси и в тежките времена. Разбира се, новото време има новите предизвикателства, така че нищо не е като едно време, но остават добрите идеи, отговорността на партията, нейното постоянно развитие, ако "едно време" може да наречем всичките тези повече от 100 години.
- Като социалист доволен ли сте от рекламния клип за 47-ия конгрес на БСП?
- Той постигна резултата си. Цяла България три дни говори за него. Даже Столичната община
разбра, че имаме конгрес
- Какви решения очаквате от форума?
- Решения, които определят мястото на партията в първата четвърт на ХХI вeк, когато тя е член на семейството на европейските социалисти, част от управляващата коалиция в България, но най-вече част от времето, от Европа и света. Решения, които да утвърдят курса на БСП като водеща политическа сила в управлението на страната.
- Очаква се с поправка в устава на партията да се върнат зам.-председателските места в БСП. Кого смятате, че ще видите там - Румен Овчаров и Румен Петков или Георги Гергов, Кирил Добрев и др.?
- Оптимист съм, че конгресът на партията е мъдър и може да вземе най-добрите решения, включително и кадрови.
- БСП роди предконгресен скандал, записвайки в документите си, че ще се бори срещу олигарсите в България. Текстът обаче бе редактиран. Има ли олигарси в БСП и кои са те?
- Това изявление бе хиперболизирано. Посланието е ясно - когато незаконно забогатели хора, желаещи чрез политиката да правят бизнес тръгват през БСП, то партията има достатъчно сили да се противопостави. А иначе в устойчива парламентарна демокрация и свободни медии, колкото и богат да е човек, не може да допуска, че хей така ще ръководи държавата.
- Как се възприема в БСП словесната война Станишев-Борисов?
- Не става въпрос за война, а за политическо пространство и политики, в крайна сметка противопоставянето ляво-дясно преминава и през лидерските действия. Истината е, че председателят на нашата партия лансира политики, докато столичният кмет се заяжда.
- Каква коалиционна политика трябва да зададе БСП на конгреса?
- Политика на възможност за управление след изборите, което да продължи курса на България -към ускорено интегриране в ЕС, към модернизация на страната, към подобряване на социално-икономическото положение на отделните граждани. И в крайна сметка, мисля си, че такава коалиционна политика, такива коалиционни компромиси са възможни.
- Вие с кого си представяте следващото управление?
- Изборите са тези, които ще определят възможните коалиционни формули. Всякакви гадания преди тях може да се окажат прибързани. Платформата на европейските социалисти е първата и основна рамка. Втората ще бъдат целите, които всяка една от партиите и коалициите би си поставила. И, разбира се, може би изключително важна е социално-икономическата политика. Това е въпрос който се превръща в пробен камък за възможните коалиции. Иначе да се ангажираме с една или друга партия, мисля, че още е рано.
- Говори се, че атаката срещу бизнесмена Христо Ковачки е с цел България да натрупа точки пред ОЛАФ точно преди визитата на шефа на службата?
- Тези, които говорят, явно не познават добре ситуацията. Доколкото съм запознат, не става въпрос за някакви деяния по отношение на европейски фондове, респективно няма нищо общо с ОЛАФ. Става въпрос за действия на прокуратурата, на разследващата полиция, които произтичат от определени данни и доказателства за извършени престъпления. На срещата с Брюнер най-общо направихме анализ на ситуацията, описание на всичко, което е свършено тук, и това, което предстои. Включително и организационни и структурни действия, свързани с постигането на по-добро взаимодействие между разследващи полицаи, оперативни работници, агенти от ДАНС и прокурори.
- В публичното пространство напоследък се тиражира версията, че сатанизирането на ДПС тръгва от хора в БСП. Вярно ли е?
- Публичното пространство е свикнало на кинжалски сценарии Най-малкото БСП обаче трябва да бъде обвинявана за някаква некоректна игра или за, не дай, Боже, някакви задкулисни действия по отношение на коалиционните партньори. Във всяка партия, във всяка коалиция, особено когато е по-демократична, има представители на различни идеи и настроения. Но поне аз не усещам в БСП да има такива кръгове, които да играят срещу наши коалиционни партньори.
- В такъв случай ДПС ще остане ли стратегически партньор на БСП и за евентуален втори управленски мандат?
- ДПС се доказа като лоялен, постоянен, прогнозируем партньор. В този смисъл политиката с него е възможна.
- А НДСВ?
- Няма да коментирам всички партньори.
- Защо версиите на МВР, прокуратурата и политиците по повод самоубийството на Ахмед Емин се разминаваха толкова?
- Не мисля, че има разминаване. Внушава се в публичното пространство разминаване. Една човешка драма се коментира като политически трилър. Нищо не е крито, но не може разследването да се води в медиите.
- Каква е истината тогава?
- Вземете въпроса за това тефтерче, което е иззето и не е четено на място, не е анализирано предсмъртно писмо. Става въпрос за някаква вещ, която е намерена. А в същинския смисъл на "писмо" - не е оставено никъде. Така че няма тайна.
- А вярно ли е, че ще има повторен разпит на всички свидетели?
- Честно казано, не знам. Това е въпрос, който се решава от прокуратурата. Но категорично беше изяснено, че става въпрос за самоубийство. Защото първите седмици всичките версии се лансираха, за да опровергават първото усещане на генералния комисар на МВР Павлин Димитров, който, воден от интуицията си, от професионалната си логика, позна.
- Кой тогава се опитва да всява напрежение?
- Много са политически заинтересованите за натиск върху ДПС. Периодически такъв натиск е оказван и върху НДСВ, и върху нас, за да се разклаща управляващата коалиция.
- Това работа на ГЕРБ, на "Атака" или на друга партия е?
- Имат интерес и едните, и другите.
- Има ли данни за ескалиране на етническото напрежение?
- Не мисля. Българинът е разумен, трезвомислещ човек. Трудно ще се остави да го подведат желанията на един или друг политик.
- Защо се води такава голяма битка за делото "Лиана", кога ще обясните какво съдържа тази папка и защо и ДПС иска тя да се отвори?
- Не бива оперативни дела и събраната в тях информация да се вади, защото това разколебава хората, мотивацията им да си вършат работата. Всичко, отнасящото се към престъпна дейност, трябва да стигне до прокуратурата и да излезе от съда, а онова, което не съдържа данни за престъпна дейност или доказателства, не трябва да се подмята в публичното пространство с политическа цел.
- Спекулира ли се с имената на министри от ДПС в разработката?
- Не мисля, че един министър трябва да познава в дълбочина събираната информация, която често е и лична. Винаги съм избягвал да коментирам това, което се съдържа в страниците на едно или друго оперативно дело.
- Вярна ли е информацията, че Ахмед Доган е бил на косъм от смъртта? Има ли заплахи към него?
- Чух от медиите. Нямам такава обективна информация.  /БЛИЦ