Бившият соцлидер Михаил Миков, разпознаван като един от посочените 9 неудовлетворени от сегашното ръководство социалисти, останали без депутатски места, проговори след конгреса на БСП, цитиран от Канал 3.
На форума Нинова се разправи с вътрешната си опозиция публично, като я обвини, че е искала да се коалира с ГЕРБ само заради постове.
Миков бил уговарян от делегати в кулоарите на форума да се изкаже, но не пожелал да го направи, защото не видял смисъл. Той не останал особено изненадан от развоя на събитията, защото очаквал конгресът да бъде използван именно с тази цел - разправа с вътрешните опоненти.

"За мен няма нищо неочаквано. Очевидно председателката и лакействащите около нея ще продължат разчистването на сметки и търсенето на вътрешни врагове, защото този подход винаги е използван, за да се отклони вниманието от действителните проблеми пред партията и държавата, решаването на които не се отдава на това ръководство", коментира пред Канал 3 Михаил Миков.

"След като бяхме лишени от конституционните си права да бъдем номинирани за депутати, може би това е израз на страха от мистериозната и ефимерна "Банда на деветимата" *, заради войната с която ръководството свика цял конгрес", добави Миков.

"В тоя смисъл, ГЕРБ май не разбраха, че не те бяха мишената на тоя конгрес", каза още бившият председател на партията по повод свикването на Изпълнителната комисия на управляващата партия заради езика на омразата на БСП.

Миков не смята да напуска БСП и не се страхува да бъде изключен. "Формалното членство не може да подмени идеите", коментира социалистът.

Миков коментира и обвинението на Кирил Добрев, че някои социалисти от партийния елит искали да се изживяват като фронтмена Мик Джагър. "В момента си препрочитам "Празни мисли на един празен човек" на Джером К. Джером. А като я довърша, смятам да започна и "Още празни мисли на един празен човек".
 
*Бандата на четиримата е група от лидери на Китайската комунистическа партия. Включва Джан Цунцяо, Яо Уънюен, Уан Хунуън и Дзян Цин (вдовицата на дългогодишния партиен и държавен лидер Мао Дзедун). Те са арестувани през 1976 г. и са обвинени за жестокостите на Културната революция в Китай.