България би се поставила в странна ситуация, ако настоява на всяка цена да купи ЧЕЗ. Това би било грешка. Това заяви бившият финансов министър Милен Велчев в сутрешния блок на bTV.
„Държавата по принцип е лош стопанин и това не е практика само в България“, посочи той.
 
„Един поглед върху чешката преса ще ви покаже защо е по-добре държвата да стои извън тези сектори“, каза Велчев. Според него чешката държава не управлява достатъчно добре този сектор, по-добре би било това да ства от една мултинационална компания.
 
„За да се съгласи ЧЕЗ да продаде дяловете на българската държава, трябва или да е постигнато взаимно изгодно решение по арбитража, което ще струва стотици милиони, иначе няма как ЧЕЗ да се съгласи и да остави управлението в ръцете на държавата“, посочи Велчев.
 
Той смята, че и министър-председателят и финансовият министър разбират аргументите му.
 
„Политическият инстинкт на министър-председателя винаги е бил много силен и според мен той в момента се опитва да предотврати популистките напъни на част от опозицията да извлекат ползи от дълбоко крайните настроения в част от избирателите за държаваната собственост“, посочи Велчев.
 
„ЕРП-тата бяха продадени през 2004 година в една много прозрачна пазарна сделка с много добър изход и като приходи за държавата и като резултат. Спомнете си какъв беше бизнесът с ЕРП-тата, когато те бяха в държавни ръце и обслужването на населението сега е много по-добро“, подчерта той.
 
Велчев отрече информациите, че той и Николай Василев са се срещали с банкери и са преговаряли за приватизацията на ЕРП-тата много преди Симеон Сакскобургготски да бъде избран за министър-председател и те да бъдат назначени за министри. Той няма спомен за такива срещи и се съмнява, че и Николай Василев е участвал в такива. „Все пак това не беше в нашия ресор“, припомни той.
  
Бившият финансов министър не познава Гинка Върбакова – за пръв път чува името ѝ в медиите. „Не мога да коментирам. Възможно е да има успешен бизнес в областта на енергетиката. От числата, които чух, ми се струва, че сделката има нужда от други финансови инвеститори“, каза той.