Цецка Цачева и Румен Радев за първи път се сблъскаха в телевизионен дебат в bTV. Част от дискусията бе и за промените в Избирателния кодекс, президента Плевнелиев и миналото им.
На въпрос на водещия дали трябва да има президентска република и двамата изказаха отрицателно мнение. Генерал Радев каза твърдо против, докато Цачева заяви, че ще положи клетва към българската Конституция, а тя гласи, че сме парламентарна република.

Що се отнася до промените в последния момент за Изборния кодекс, Радев заяви, че не е съгласен и че е против методиката за квадратчето „не подкрепям никого”. 

 „Като юрист никога не съм подкрепяла промени в последния момент, но когато става въпрос за избора на българските граждани, аз приемам промените, макар и в последния момент за съжаление. Всички български граждани независимо къде живеят трябва да имат равни права”, каза от своя страна Цачева.
Дали се нарушава Конституцията компетентен е конституционният съд. Това беше огорчение за всички граждани, които са извън страната, уточни Цачева и припомни, че е прекъснала обиколката си на страната, за да има решение по проблема. 

„Аз ви поздравявам за тези усилия и те са в правилната посока. Аз поддържам връзки със студенти във Великобритания и те са недоволни , но поздравления, че се взеха мерки”, каза кандидатът на БСП. От своя страна пък Цачева изказа разочарование от думите на Радев и каза, че има приятели и близки и на сина ѝ, които са в чужбина и тази ситуация вероятно е само в обединеното кралство.

Относно референдума Радев каза, че ще гласува, а за задължителното гласуване той посочи, че всеки български гражданин трябва да има право да гласува. Цачева също каза, че ще участва в референдума, но още не е решила как. „Има време до края на кампанията чакам да ме убедят в едната или в другата посока”, заяви тя.

Ето и какво казаха кандидатите по темата дали се виждат като обединител на нацията
„Щом съм тук, значи имам тази амбиция.  За мен не са важни партиите, за мен са важни всички български граждани”, посочи Радев, а Цачева каза, че ще разчита на гласовете на всички български граждани и за разлика от г-н Радев ще работя с всички партии.

„Това, че има различия, не означава, че няма да има положително решение”, уточни тя. 
В думите ѝ обаче Радев заподозря конспирация. „Не влизам в задкулисни договорки, за да печеля гласове”, каза той.
Що се отнася до Плевнелиев и оценка на неговия мандат, Цачева заяви. 
„Плевнелиев се справи добре с двете служебни правителства, историята ще каже дали е добре”, а Радев допълни „Ще допълня само, че г-н Плевнелиев взе правилното си решение и се оттегли”.

За финал имаше и кратко блиц интервю
Срамувате ли се от нещо в миналото си?
Радев: Напротив гордея се с него
Цачева: Не се срамувам

Хекимян обаче я захапа за членството и в БКП. „Не се срамувам и не се гордея”, каза тя и заяви „Който на 20 години не е бил, няма сърце, ако на 40 продължаваш да си социалист - нямаш мозък”. Това ѝ изречение обаче беше прочетено от Радев като разделение на българските граждани. Кандидатът на ГЕРБ обаче обясни, че това е било в шеговит тон, но Радев ѝ предложи  да не се шегува с българските граждани.