Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че от 1 юли минималната работна заплата ще бъде увеличена с 30 процента до база от 5550 турски лири (623 лв), пише "Марица". 

Минималната заплата за 2022 г. първоначално беше повишена с повече от 50 процента до база от 4250 турски лири (477 лв) през декември.

С този ход минималната работна заплата се е увеличила с около 95% от началото на годината.

„Турция прилага своя собствена икономическа програма срещу кризата, на която е изложена от известно време. Изправени сме пред нова ситуация поради глобалните икономически сътресения, нарушени първо от пандемията и след това от войната в Украйна. Вече преживяхме най-негативните моменти поради повишаването на валутните курсове и инфлацията. Инфлацията е проблемът на целия свят.", подчерта президента Ердоган в изявление пред медиите.

"Взехме и продължаваме да предприемаме сериозни мерки, за да компенсираме загубата на благосъстоянието на нашия народ", добави Ердоган.

Годишният процент на инфлация в Турция скочи до 24-годишен връх от 73,5 процента през май, според официални данни, публикувани от Турския статистически институт (TÜİK) на 3 юни, подхранван от въздействието на войната в Украйна, нарастващите цени на енергията и обезценяването на лирата.

Според неофициални данни от ENAG Inflation Research Group, независима институция, създадена през 2020 г. за проследяване на инфлацията в страната, годишната инфлация на потребителските цени в Турция е била 160,76 процента през май, много по-висока от официалните твърдения.

Някои експерти предупреждават, че увеличението на минималната работна заплата може да подхрани вече високата инфлация в страната.