В днешното редовно заседание на Министерски съвет ще продължи да взимаме важни за държавата решения. Две от най-важните вицепремиерът и министър на финансите ще бъде упълномощен да води преговори и да подпише финансовото споразумение за изпълнение на механизма за възстановяване и устойчивост между Европейската комисия и правителството ни.

Това заяви премиерът Кирил Петков по време на редовното заседание на Министерски съвет. 

Това дава реален старт на възможността България да поиска първите траншове от 13 млрд. от Плана за възстановяване. Днес ще определим органите и структурите отговорни за изпълнението на националния план за възстановяване. Правим структурирането на механизма да стане реалност.

Ето защо е важно да имаме работещо правителство и работещ парламент. Тези 13 млрд. са само част от залога пред България да има политическа стабилност, отбеляза премиерът. 

Отделно министърът на земеделието спомена, че програмата за 16 млрд. се работи оперативно и забавянето там би довело до риск. Нашето правителство продължава да работи целенасочено, така че бх икономика да получава средствата, които заслужава и реформите, които сме общали, добави още Петков.