"Няма как да коментирам вандалските прояви на някои хора. Искам да благодаря на прокуратурата и МВР, защото се координирахме веднага след като разбрахме за това. Днес имаше експерти, които направиха замервания коя част от дюната е в територията на плажа и коя в частния имот. Дюната е в защитена местност и концесионера е задължен да я пази." Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в студиото на "Плюс-минус" по Нова тв по повод разкопаването на дюните в къмпинг "Смокиня".

"Разчитаме незабавно да ни се сигнализира, когато има подобни прояви на вандализъм. Безкомпромисни сме по отношение на контрола. Законът предвижда всички необходими разпоредби, за да бъдат санкционирани хората, които не го спазват. Когато дюната бъде разрушена, може да се зачита като опит за добив на пясък. Спазвайки на 100% закона, в промените, които предвиждаме ще има допълнително детайлни разпоредби за всеки, който разрушава дюните", обясни още Ангелкова. 



Тя сподели, че те първа ще стане ясно колко е увредена дюната, но това не е част от работата на Министерски съвет, а на съответните специалисти. 

Ангелкова обясни, че продължават да се правят анализи, за да бъде преценено дали са необходими промени в закона. 

"Няма такива тъмни стаички. Процедурата е ясна и всеки, който не е доволен и смята, че е ощетен в избора на концесионер, може да пусне жалба в съда. Трябва да се познава законодателството. Предвидили сме механизмите и институциите работят. Законът и контролът са на първо място. Глобите могат да стигнат до 3 години затвор и между 2 и 10 хиляди лева. Имаме идея прагът да бъде вдигнат на 20 хиляди", допълни тя. 
 
По повод обсъждането за нов ски курорт на Миджур министърът на туризма каза: "Развитието на зимния туризъм е от изключително значение. България е приела в зимните си курорти над 1 милион и 600 хиляди туристи. Предстоят ни разговори"