Русия загуби икономическото съревнование с Европа и отстъпи във военната конфронтация с НАТО. Това е заявил на 9 юни българският външен министър Даниел Митов на кръгла маса "Наративи и реалности: Русия и Западът в спор за умовете и сърцата", организирана от Европейския съвет за външна политика – София, информира EADaily, като отбелязва тоталното разминаване между приведените доказателствени факти и бомбастичните и неверни изводи.
Митов съвършено правилно отбеляза, че Централна и Източна Европа се превръщат в арена на конкуренция между амбицията на Изтока и възможностите на Запада и резултатът от това съревнование понякога е парадоксален. "Част от тези държави симпатизират политически на Изтока, а икономически на Запада".

„От началото на разпадането на Съветския съюз Русия се опитва да възстанови своята роля на световна сила, за което води активна външна политика, която често изпреварва нейните икономически възможности. Русия загуби както икономическото съревнование с Европа, така и военната конкуренция с НАТО” – заявява първият български дипломат и допълва, че „Европа трябва да създава обстоятелства, а не да бъде техен заложник.”

Министър Митов обаче казва очевидна неистина, че Русия е загубила икономическото съревнование с Европа, след като никога не си е поставяла подобна цел. Далеч по-скромната и реалистична цел на руското ръководство е да вдигне държавата от икономическите руини, наследени от Елцин, както и да се противопостави на наложените санкции, отбелязва EADaily.

Далеч по-скромна е и целта във военната област – връщане на статута на военна сила. Вчера, 9 юни, Русия публикува обезпокоеното изказване на Майкъл Карпентър – помощник-министър на отбраната, отговарящ за Русия, че руските войски могат да окупират столиците на балтийските държави за по-малко от 60 часа. Всички висши американски военни се надпреварват да сочат Русия като главна заплаха за САЩ. Всепризнато е, че качествено новите руски оръжия сериозно оспорват монопола на САЩ на сушата, в океаните и в Космоса. Не е нужно РФ да изпревари САЩ, а само да постигне равнище, с което Вашингтон да се съобразява, коментира EADaily.

Превод: БЛИЦ