„Отпадъците в Червен бряг показват това, което се случва в цялата страна от години и ако не променим закона, ще търпим последствия“, това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

По повод скандалите с отпадъците Димитров посочи: „Когато скандалите са в Министерство което не е от управляващите, всичко е добре“.

„Червен бряг е това, което се случва в цялата страна от години и ако не променим закона, ще търпим последствия. Има фирми и големи бизнесмени, които внасят и преработват и след това не си изнасят отпадъците и ги заравят. Ние после ги търсим по села, градове и дерета и след това държавата се заема да утилизира отпадъците на тези, които са правили успешния бизнес.

Няма нищо лошо да внесеш и да преработиш нещо, но означава ли, че сега държавата трябва да прави инвентаризация на всички отпадъци от 2014 г досега и да ги търси по деретата?“, заяви Ревизоро в сутрешния блок на БНТ.

На въпрос на кого са тези отпадъци, министърът посочи: „Няма да казвам имена, разследващите органи ще кажат, но трябва да направим инвентаризация“.

„Затворили сме една площадка, подготвят се още две - да им се отнемат разрешителните. Обикаляме цялата страна и се оказва, че на площадка, предвидена за малко количества отпадъци, някой е разрешил десетократно повече. Правим национално турне на отпадъците в страната. Половината от отпадъците са заровени и ние трябва да обикаляме да ги търсим“, посочи той.

„Във Върбица имаме опасни отпадъци от акумулатори. Държавата трябва да дава огромни средства, за да ходи след бизнесмените и да им оправя боклуците. Какво ще правим с тези отпадъци? Държавата даде много пари да закрие местните сметища в Върбица и да ги рекултивира.

След това се дадоха огромни средства, за да се направят регионални депа. Тези депа бяха взети ба лична употреба и заразят огромни количества отпадъците. Тези депа на 5 – 6-ата година вече са пълни. Кметовете, за да им излезе по-евтино, си направиха местни тайни нови депа, които да не са на територията на общината, защото така после Общината ще трябва да ги рекултивира.

Всеки търси къде има терени да си направи тайно депо и после държавата да му чисти. Това се случва във Върбица, дано не е само в територия на „Натура 2000“. Нарочно са гледали да е на чужда територия“, добави той.

„Заловили сме камион, който е на Общината. Имах подозрения, че правят местни депа и след като се напълнят те, се обаждат и очакват държавата да им ги изчисти и рекуливира. Когато става въпрос аз това депо, казах докато не ги заловят да не се намесваме“, допълни министърът.

„Тонове боклук се заравят с багери и никой не знае къде е това депо. Сега държавата трябва да се грижи за това сметище в Червен бряг. На този отпадък, заровен преди 4 - 5 години, не му е мястото там. Сега някой трябва да извади пари и това е държавата, може и около 100 това да излезе това. Това е изключително скъпа дейност. Село Рупци не е отворено още, но ще видим и там какво ще излезе. Какво място имат румънски и словенски акумулатори тук? Какво място има в България европейски боклук, който не се внася, за да се преработва и рекултивира?

Оказа се, че от 2007 г. имаме затлачени проблеми, които някой сега смята, че за 2 месеца трябва да се решат. Партийни функционери взимат решения и ги спускат на изпълнителната власт, без да се въобразяват това трябва ли да стане, полезно ли е или не“, каза още Димитров.