Външният министър на България Теодора Генчовска няма да е част от делегацията ни, която се очаква да замине в сряда за украинската столица Киев.

Това съобщи самата тя пред медиите преди срещата с еврокомисаря по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей, който е на посещение в България.

По първоначална информация, делегацията ще пътуват до Полша със самолет, след което с нощни маршрути, най-веротно с влак ще стигнат до Украйна. 

"Целта на посещението е да се доставят обещаните от България каски и бронежилетки", обяви премиерът Кирил Петков. По думите му, надеждата е на място коалиционните партньори да се запознаят с реалната ситуация, за да може кабинетът да излезе с ясна позиция около евентуалната военна помощ за Украйна.

Междувременно днес управляващата коалиция се събира на извънреден коалиционен съвет. 

Лидерите на партиите трябва да решат спорния въпрос ще изпрати ли България оръжие към Украйна и какви биха били стъпките на властта. 

"Днес ще има коалиционен съвет, надявам се да има съгласие", каза Генчовска. 

На въпрос дали България изнася оръжия, външният министър заяви, че това трябва да бъде отправено към министъра на икономиката и министъра на отбраната.

"Те са съпредседатели на междуведомствения съвет по експортен контрол", допълни тя.