Патриотите настояха да се подкрепи предложението на БСП за 8 лв. субсидия. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов след извънредните новини от парламента.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес стана ясно, че при опит за вдигане на партийната субсидия за партиите, депутатите всъщност премахнаха и съществуващия 1 лев на глас.

Горанов посочи, че ГЕРБ уважават позицията на Патриотите. 

"За нас приоритет е следващата финансова година да има устойчив и предвидим бюджет. Те не са поставили въпросът, че няма да подкрепят бюджета, ако този текст не мине, но помолиха да се обединим върху подобно решение", допълни още Горанов, цитиран от Фокус.

"Колегите от "Обединени патриоти" отдавна защитават тезата, че решението по отношение на партийните субсидии не може да остане от това, което се случи след гласуването на изменението в Закона за държавния бюджет през 2020 г. 

Днес в пленарна зала не успяхме да постигнем консенсус какъв е адекватният размер на финансирането на политическите партии и те помолиха да прекратим заседанието да изясним острата позиция", каза Горанов.

Той посочи, че ГЕРБ не са отричали необходимостта от адекватно финансиране на партиите, но не са искали да са заложници на популистки тези. 

"По наше мнение този дебат не трябва да бъде част от дебата за Закона за държавния бюджет. Законът за политическите партии сега предвижда да бъде част от дебата за бюджета. 

С колегите от "Обединени патриоти" постигнахме принципно съгласие да влезем в пленарно зала и отново да възобновим дебата", заяви още Горанов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!