Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че придобиването на 8 – 9 нови изтребители няма да решат генерално проблемите на военната авиация. Това каза той пред журналисти, докато наблюдаваше бойните стрелби на военната авиация на полигона в Шабла.
 
"Да разчитаме само, че с 8 - 9 нови самолета ще решим проблемите с авиацията и ще осигурим летателните часове на личния състав - това е несериозно“, каза министър Каракачанов.
 
България в момента е пуснала запитване за даване на обвързващи оферти за минимум осем многоцелеви изтребители. Офертите се очакват до 1 октомври 2018 г.
 
Министър Каракачанов припомни, че процедурата за доставка на нов тип изтребител предполага първите самолети да бъдат доставени в срок от 3 години след сключването на договор. Амбицията на МО е до края на годината да е подписан договор, но това е много малко вероятно да се случи.
 
„За да осигурим необходимите часове нальот нашата политика е свързана освен с доставката на нов тип изтребител и с поддържането на съществуващата техника, която има достатъчен ресурс, за да могат летците от бойната авиация да имат нужните умения и бойни способности“, каза още министърът на отбраната.
 
Министър Каракачанов заяви, че въпреки ограничените ресурси Военновъздушните сили се подготвят и правят дори невъзможното, за да могат да обучат летателния състав да изпълнява своите задачи по защита на въздушното пространство на България.
 
Препечатано от списание АЕРО