Институциите в България са подполени на непрестанни атаки. Това заяви в ефира на NOVA Валентин Мундров, министър на електронното управление.

„Атаките са нормалното ново. Постоянно има атаки, но ги отблъскваме. Пробив няма. Идват от различни места и са спонсоринани от други държави“, обясни той, но не пожела да назове имената на държавите.

Той коментира и предстоящите избори.

„Не съществува риск да няма машинно гласуване. Дейностите, които предстоят да бъдат направени започнаха достатъчно рано.

В петък получихме от ЦИК машините, които трябва да бъдат удостоверени. Днес в 10.00 часа в министерството на електронното управление ще започнат работата си екипите по удостоверяването им“, каза министърът.

„Смятам, че в рамките на тези две седмици ние ще удостоверим машините и ще предоставим възможността на ЦИК те да бъдат изпратени по секционните избирателни комисии. Машините за гласуване са над 11 600”, добави той.

По думите му в министерството на електронното управление е изградена защитена среда с изисквания и правила. „В нея никой не може да влиза с телефон”, уточни Мундров.

Той добави, че е професионалист и над 20 години се занимавам с информационни технологии. „Моята цел винаги е била да бъдат предоставени услуги на гражданите и бизнеса, така че да бъде улеснен животът им. С господин Йоловски сме достатъчно добър екип. В рамките на 9 месеца направихме добри неща за хората”, каза още той.