Енергийната ни система разполага с достатъчен ресурс, за да може да няма чувствително поскъпване на тока и парното”. Това заяви пред Нова телевизия министърът на енергетиката Александър Николов.

На въпрос дали двамата със Слави Трифонов са коментирали дали ИТН ще напусне коалицията, Николов заяви следното:

„Говорих със Слави съвсем скоро, не сме коментирали дали ИТН ще излезе от коалицията. Ангажиментът, който съм поел, е да си върша работата максимално добре. От там нататък политическите решения се обсъждат на друго ниво”.

Той заяви, че, ако е необходимо може да подаде оставка във всеки един момент. 

Той коментира и темата за газоподаването в България. „Имаме техническа възможност да плащаме в рубли, но ако всички други детайли са по нормален начин и „Булгаргаз” не се подлага на риск. „Булгаргаз” има задължение - чисто търговско, да заявява съответните количества от договора.

Благодаря на екипа на Българския енергиен холдинг и на всяко едно дружество под шапката му. Всички управителни органи имат оперативна свобода да взимат решения. След проверка е установено, че от българска страна се спазват всички изисквания по договора с „Булгаргаз”. Това се прави с една цел - България да запази позицията си на лоялен и дългосрочен партньор", поясни енергийният министър.