Министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов и посланикът на Япония у нас  Н. Пр. Хисаши Мичигами обсъдиха активизиране  на двустранното икономическо сътрудничество. Двамата разговаряха за възможностите за подобряване на търговските отношения и инвестициите между двете страни.

Министър Николов подчерта, че България и Япония имат потенциал да реализират по-голям стокообмен и да направят отношенията между бизнеса от двете страни по - динамични.

„Ще насърчим двустранните контакти между компаниите от двете страни“, заяви икономическият министър на срещата. Той изтъкна, че ползотворното сътрудничество между японската „Мейджи“ и „Ел Би Булгарикум“ ще продължи и занапред, като ще бъде защитен интересът и на двете страни.

Посланик Мичигами посочи, че японските инвеститори у нас са доволни, като  повечето от тях искат да разширят производството си в страната. По неговите думи японските компании, опериращи в България са създали 7700 работни места.

Той подчерта, че японският бизнес проявява интерес за инвестиции в България в сферата на аутомотив сектора и енергетиката, където има голям потенциал за партньорство.

Н.Пр. Хисаши Мичигами обяви, че е в ход организиране и на японска бизнес делегация, която ще пристигне на посещение в България през октомври, като това ще даде добър старт за засилване на връзките между бизнеса от двете страни.

На срещата бе изтъкнато още, че участието на България в световното изложение ЕКСПО 2025 г., което ще се проведе в Осака, е добра възможност да се повиши интересът към страната ни в Япония.

През 2023 г. общият стокообмен с Япония достига близо 310 млн. щ.д. Като българският износ възлиза на стойност 96 млн. щ.д., което е увеличение с 19%, спрямо предходната година.