"За нас гражданите на Израел са сред най-желаните и очаквани гости. По мое предложение от 28 юли 2020 г. те се допускат на наша територия без задължителна карантина, срещу отрицателен PCR тест, направен през последните 72 часа, което ще насърчи потока туристи", това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на работна среща с посланика на Държавата Израел у нас Н.Пр. Йорам Елрон.

Двамата обсъдиха двустранното сътрудничество в сектора и конкретни въпроси по обмена на туристи в условия на пандемия.

Дипломатът приветства навременната мярка и заяви, че от средата на август се очаква страната му да вдигне карантинните мерки в страната, като пое ангажимент администрацията да положи усилия повече негови сънародници да посещават България.

Отдаваме голямо значение на двустранното партньорство, защото Израел е сред важните пазари за входящия туризъм на страната ни, посочи Марияна Николова. Между двете държави се поддържа традиционно много добро взаимодействие в редица ключови области, които са водещи за икономическото развитие, и сред тях туризъм заема особено място.

Министър Николова изтъкна значението на контактите за насърчаване на тези приятелски отношения в период на световна криза, причинена от COVID-19. България предлага на своите гости разнообрази туристически услуги за четири сезона като безопасна за здравето и сигурна дестинация, спазваща всички международни санитарно-хигиенни изисквания, подчерта тя. България е сред държавите, чиито условия за пребиваване съответстват на протоколите на Световния съвет по пътувания и туризъм (WTTC), и  получи Safe Travels Stamp.

Вицепремиерът информира също, че Държавата Израел заема 12-о място в класацията за входящ туризъм на България през 2019 г. с близо 245 хил. визити, но потенциалът е по-голям и трябва да се разгърне с общи усилия. Българското правителство даде силен политически отговор на кризата COVID-19 с координирани икономически мерки, припомни тя. Министерството на туризма разработи указания за функциониране на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, за да се преодолее опасността от заразяване с вируса, допълни тя.

Ведомството подкрепи без забележки  и подготвяния Меморандум за разбирателство между правителствата на двете държави за мерките за подпомагане на гражданската авиация в условията на COVID-19. Документът със сигурност ще стимулира обмена на туристи не само през активния летен сезон, но и за други специализирани видове услуги като балнео-, СПА и зимния туризъм, категорична бе вицепремиерът Николова.

Посланик Йорам Елрон благодари за топлия прием и изказа становище, че отварянето на българските границите за израелски туристи е признание за високото ниво на двустранните отношения. Неговите сънародници, посетили вече страната ни, искат да се завърнат отново тук за почивка и ваканция. Интересът към България е много силен и ще нараства, увери той.