При ревизирането на плана за възстановяване имаше някои проблеми, защото не всички институции бяха на нужното ниво. Там трябва да работим за вдигане на експертния потенциал. Трябва да подобряваме сферите, в които последните гоидини не сме се представили добре.

Това заяви на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов , който разкри подробности за Плана за възстановяване. 

"Планът за възстановяване е чудесна идея от страна на европейските институции, но той изсиква и определени реформи. В ревизирания план ще получим 12,6 млрд лева, като очакваме и допълнителни частни инвестиции от около 8 млрд. лева. Така за следващите 7 години в икономиката на България трябва да се влеят над 20 млрд. лева.

Искам да разсея съмненията, че със забавянето на Плана има риск от получаването на парите. Това не е така. Нито една държава не е получила средства към момента. Много пъти от Европейската комисия сме получавали сигнали, че Планът ни трябва да е добър, а не изготвен бързо", категоричен бе Пеканов. 

"В ревизирания План успяхме да надградим в сферите образование, енергетика. Точно в енергетиката имаме няколко червени линии с ЕК относно бъдещето на въглищните региони. Аз призовавам всички партии заедно да водят преговорите по тази тема с европейските институции. Важно е да имаме стабилно правителство и управление, което да отстоява българската позиция. Предложили сме и фонд за модернизация на селското стопанство.

Успяхме да намалим и средствата за столицата от 560 млн. на 360 млн. лева. Това е мое икономическо виждане - не трябва да се инвестира само и централизирано в столицата. Трябва да се инвестира и в други региони. Относно проекта за метрото - там намаляване на средства няма, защото г-жа Фандъкова ни заяви, че при намаляване на средствата проектът няма как да се изпълни.

В социалното включване сме заложили два нови проекта, с които ще гарантираме индексация на доходите на най-социално изключените граждани. В здравеопазването основно наблягаме на нова апаратура за болниците и придобиването на хеликоптери за въздушна помощ. Говорим за 7 хеликоптера и площадките, които да ги обслужват", разкри вицепремиерът. 

"Най-важна е приемствеността и аз призовавам всички партии да водим диалог. Планът изсиква редица реформи, за които търпим критики от Европа. Всичко това трябва да се реши с консенсус и диалог. Следващото правителство трябва да мисли и за макроикономическия подход на Плана. Относно заемната част на Плана също трябва да се вземат решение. Към момента мисля, че само 3-4 държави са активирали цялата заемна част. Бъдещото правителство трябва да прецени дали България ще активира цялата заемна част на плана или само част само от нея", завърши Атанас Пеканов .