Ревизията на плана за възстановяване и устойчивост се наложи от факта, че ние като служебен кабинет сметнахме, че има нужда от повече амбиция в плана. Изготвянето му не беше лесно. Индикациите, които получихме от службите на Европейската комисия бяха, че не е нужно толкова да бързаме.

Забавянето произтича от решението на предишните управляващи да не подадат техния вариант на плана. Това зави вицепремиерът по европейски средства Атанас Пеканов в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Думите му са по повод ревизията на Плана за възстановяване и развитие.

Той изтъкна, че за толкова кратък период от време сме подобрили и ревизирали почти половината от проектите. За 6 седмици искахме да застигнем по амбиция други страни. "Няма риск от загуба на средства. Смятам, че имаме вече много по-добра версия на плана", обяви той.

Той добави, че не е вярно, че други страни вече са използвали своите пари по плана. "Към края на август първите страни ще получат някакви средства", каза Пеканов.

„Има техническо време докато бъдат разпределени средствата и не е вярно, че другите страни вече разполагат с тези пари. Важно е да има приемственост между политическите партии. Не е важно да има бързане, а да знаем, че тези предложения ще се случат“, подчерта Пеканов.

„Има надграждане на някои проекти“, призна той, но има и отхвърлени. „В сферата на енергетиката има нови проекти, които да задоволят целта на България да върви към зелен преход. Да се предоставят повече възможности за възобновяеми енергийни източници“, разясни вицепремиерът по европейски средства.

"Няма да скрия, че между нас и Европейската комисия остават още две червени линии - в сферата на енергетиката и решението какво да се прави с въглищните региони - нещо което един служебен кабинет не може да реши - за дългосрочното бъдеще на Маришкия басейн.

По същия начин върви и дискусията по темата за върховенството на закона. Видяхте вчера доклада, който критикува България, и тук също се очакват от нас по-амбициозни реформи", каза той.

Той разкри, че вече са започнали разговори с различни представители на парламентарните групи по Плана за възстановяване. „Много от темите изискват експертен разговор. Следващата седмица ще се направят дискусии по Плана“, каза Атанас Пеканов.

„Идеята за този механизъм на ЕС е средствата да идват на части, след постигането на определени цели“, обобщи той.
Пеканов подчерта, че трябва да търсим общи политики.

„Заложили сме една реформа, с която най-предприемчивите българи да останат в страната. Идеята зад механизма е, че след тези 12 млрд. лева ще произтекат и частни инвестиции“, обясни той, като уточни, че сме в кризисен период.

„Наложи се голям проект за обновяването на напоителните системи да бъде отхвърлен. Според службите на ЕС този план не може да мине изискванията“, каза още Пеканов.

„За мен беше важно да няма голямо фокусиране на столицата. Проектът за столичното метро остава и ще се случи“, увери той.