До края на годината, може да се стартира процедура за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене", ако преди това парламентът реши, че трябва да се върви към реализация на проекта и възложи мандат на Министерството на енергетиката, пише Канал 3.

 Министерството на енергетиката ще внесе в парламента доклада с вариантите  как да се оползотвори закупеното оборудване за АЕЦ „Белене”, съобщи в Сочи ресорният министър Теменужка Петкова. Тя присъства на откриването на юбилейното десето издание „Атомекспо”. В рамките на форума министърът проведе среща с руската държавна корпорация „Росатом”. Канал 3 за поредна година е единствената българска телевизия, която проследи най-важните дебати.

"До края на годината трябва да е стартирала процедурата, свързана с избор на стратегически инвеститор, в случай, че НС ни даде мандат. Това ще стане с конкурс с ясни критерии и условия", каза Теменужка Петкова. 

"Аз мисля, че ние трябва да опитаме да потърсим вариант за възможност за реализация на пазарен принцип и без държавана гаранция. За да стартира този процес, ще ни бъде необходим мандат от парламента, уточни енергийният министър. 
 
Министър Петкова разкри, че по време на разговорите с руските партньори е обсъдено и изявлението на премиера Бойко Борисов, който поиска на 12 май вдигане на мораториума за изграждането на АЕЦ „Белене“. 
 
"Говорим за проекта Белене, с два блока. Единственият вариант  НЕК и БЕХ и българската държава да възстановят всички средства, които са инвестирани до момента е реализация на този проект. Ако се върви към някой от другите варианти за реализиране на оборудването – да не е площадката на АЕЦ Белене, това означава, че трябва да се отпишат автоматично от активите на НЕК близо 1,3 млрд. лв., които представляват в инфраструктура, това не е най-доброто икономическо решение. Обект на разговори е бил инвеститорския интерес на една от водещите китайски компании.", разясни още Петкова
 
В тридневната бизнес програма на юбилейното десето издание на „Атомекспо”участват над 80 държави. Главната тема тази година е „Глобално партньорство – общ успех“. Форумът беше открит от генералния  директор на държавната корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов.  Заради големия брой участници той определи събитието като „Атомен Давос“.