Даваме възможност още 30 дни неплатен отпуск да се считат за трудов стаж. Досега бяха 30 дни, те ще се считат за здравно осигурени и ще им служи за бъдещето пенсиониране. Това заяви Министър Сачева на извънреден брифинг.

"По отношение на безработицата ние стартирахме с 201 хил. души, които бяха без работа. Към днешна дата общият брой е 377 600 души. Това е важно да се отбележи. Нарастването е 99 755 човека, като от началото на кризата над 28 хил. души са постъпили на работа. Кризата дава възможност на много сектори да се развиват. ", уточни тя.

Среднодневният брой на регистрираните безработни варираше. Имаше ден с 9 хил. регистрирани души. Сега сме успели да намалим ръста към 13 май са регистрирани 1583, като 853 от тях са заявили, че са се регистрирали заради коронавирусната епидемия.

"От 1 юли до 15 юли, компаниите, които са регистрирани по транспорт да кандидатстват за помощ в размер 290 лв за лице за 6 месеца. Отделени са 40 млн. лв. ", заяви Сачева, като посочи, че са предвидени и други сектори да бъдат подпомогнати.

„Това са около 29 000 лица, заети в този сектор. Отделени са 40 милиона лева, но общият размер, с който ще бъдат подкрепени допълнително работодателите е 85 милиона лева“, обясни още социалният министър.

Деница Сачева отчете още, че в момента в 240 общини на страната, 42 000 души се ползват от услугите на социалния патронаж.

"По отношение на целевите средства за диагностика и лечение, към 30 април, 1438 души, които са без здравни осигуровки, са получили болнично лечение. По отношение на храните, продължихме програмата "Топъл обяд".

Към днешна дата над 30 000 души ползват програмата. От вчера стартира и реализацията за раздаване на хранителни продукти. Предстои в следващите дни, междуведомствената комисия за бедствие и аварии да одобри нов транш за БЧК, които да бъдат изразходвани за хранителни продукти.

Раздаването на тези храни ще бъди извършено заедно със службите на социално подпомагане. Днес постъпи и дарение от БАН, дарението е на стойност 35 000. Те ще бъдат използвани за закупуването на таблети за децата, които живеят в домовете от резидентен тип и ходят на училище", обясни Сачева.




ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!