„Над 16 500 проекта на обща стойност 136 милиона лева са подадени по мярката за безвъзмездна помощ за малките и средни предприятия. Приемът на заявления продължава. Ще държим схемата отворена, докато има средства”. 

Това огласи вицепремиерът Томислав Дончев на извънреден брифинг в Министерски съвет. С него бяха и министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

"9% ще е ДДС за ресторантите, обяви той.

"Оперативната програма иновации и конкурентоспособност ще може да достигне до нови фирми и нови лица", анонсира Дончев относно процедурата за малки и средни предприятия. 

Според него европейските пари ще достигнат до хора и организации, които до момента не са имали досег с тях. "Това ще даде резултати", уверен е той.

"Всички микро и малки фирми, които отговарят на изискванията могат да кандидатстват", добави той и заяви, че договорите ще се сключват по електронен път.

Дончев обясни, че системата ИСУН е издържала на натоварването, а пикът на подаване на заявления е бил между 12:00 и 13:00 часа. „Имаше моменти, в които активните потребители достигаха 30 000”, каза Дончев.

В брифинга се включи и министърът на икономиката Емил Караниколов:
 

"Има изключителен интерес към програмата ни от най-малките предприятия. Към момента определения ресурс е 173 млн. лева", каза той и добави, че се очаква в понеделник този ресурс да бъде увеличен с минимум 20 млн. лева.

"Първо ще дадем на най-малките, после към средата на юни ще стартираме програмата и за по-големи предприятия. Целта ни е да създадем продукти и услуги с висока добавена стойност", каза Караниколов.

По думите му ще бъде запазена възможността да се запази конкурентоспособността на българската икономика. 

"10 банки са одобрили вече пакетите за гарантиране на кредити към тях", добави той.

Караниколов допълни, че бизнесът трябва да обърне внимание на сайта на Българска агенция за експортно застраховане, където по думите му могат да се запознаят с вариант през застраховка да не се създава междуфирмена задлъжнялост.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!