България полага усилия, за да набави необходимите предпазни средства за борба с коронавируса. Това заяви за предаването „Карай, направо” с Диана Найденова икономическият министър Емил Караниколов.

Той разказа и за мерките, които се взимат срещу спекулата със заболяването. „Имахме голям проблем с маските и защитното облекло за нашите доктори. Много е важно да създадем добри условия за лекарите.

Премиерът беше в Турция и оттам обещаха определено количество защитни облекла за медиците”, обясни Караниколов.

„Всички представители на министерството на икономиката в аптеките работят директно с дистрибуторите. Правят се заявки навсякъде по света. В момента фалшиви маски се продават не само в България, но и в Европейския съюз. Положението е страшно. Осигурили сме ръкавици, чакаме доставката, те ще бъдат за всички”, добави министърът на икономиката.

Караниколов коментира и масовото изкупуване на хранителни стоки у нас. „Свързахме се веднага с Асоциацията на веригите. С тях сме в обща мрежа. В първите дни, в които започна стресът, някои продукти отбелязаха ръст в продажбите в рамките на 800%.

Появиха се много хора, които искаха да купят основни стоки на едро. След това щеше да има спекула. В последната една седмица ръстът падна до 16%”, заключи Емил Караниколов.