Наблюдавайки премиера Кирил Петков, имам чувството, че той като че ли не е разбрал, че е управляващ, и се държи по същия начин, както по време на кампанията. Това коментира социоложката Мира Радева пред Фокус.

„Раздават се непрекъснато едни огромни обещания, за липсват действия и се притеснявам от една и съща схема на обяснения на социалните факти. Имам чувство, че наистина новите управляващи живеят в един свят, в който бяха и преди това, да казват „Навсякъде има корупция, всички са виновни и ние ще разследваме.

Тази схема, която беше преди изборите и преди изборите изглежда естествена, сега вече, след изборите, особено вече минаха два месеца, започва да ми изглежда като безсилие, започва да ми изглежда като липса на действие, липсва въобще на умение да се действа“, отбеляза тя.

Президентът направи опит да се дистанцира, смята социологът.

„Това е опит за дистанция, защото така или иначе, конструкторът на всичко това, което се случи през цялата минала година, изглежда президентът Румен Радев, който беше избран, макар и с невисока степен на участие, но все пак с висок процент. Това беше, надделя – аз така го наричах в последните години, ОФ-то срещу ГЕРБ.

Искам да кажа, че аз не съм симпатизант на Бойко Борисов, даже не гласувах, особено на 4 април – аз съм казала публично, че съм гласувала за „Има такъв народ“, и то заради идеята за мажоритарен вот, понеже се страхувам, че когато критикувам този кабинет, веднага ще ми лепнат един етикет – ама тя, защото е гербаджийка“.

Животът на този кабинет зависи от това как ще се справи с икономическата криза, категорична е Мира Радева.

,Истината е, че дори и при мен идват непрекъснато хора, които ми обясняват как вървейки по улиците на София, магазин до магазин, ресторант до ресторант – всичко е затворено. Това означава, че тези хора отиват на борсата. Получава се така, че в момента, ако ти си такъв тип фирма, ако си просто човек, който издържа себе си и си се регистрирал като фирма, ти си наказан. Ти си наказан с четири-пет пъти по-скъп ток“, посочи тя.

Основният източник на доходи за бюджета – малък и среден бизнес са забравени, коментира още социологът Мира Радева.